Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CIJENE odletjele u nebo

Ćorić o golemim poskupljenjima plina: "Nećemo dopustiti da bolnice ostanu bez plina i da pacijenti ostanu na hladnoći"

Aktualno Galerija +0 Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Završen je sastanak koalicijskih partnera u Banskim dvorima. Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić izjavio je da Vlada neće dopustiti da bolnice ostau bez plina i da pacijenti ostanu na hladnoći.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić komentirao je rast cijena energenata bez presedana, rekavši da neće dopustiti da bolnice ostanu bez plina i da pacijenti ostanu na hladnoći.

"Saborska većina se složila da Vlada, u kontekstu uvećanja cijena energentana, reagira na nekoliko područja, prije svega štiteći kupovnu moć najugroženijih građana, s druge strane apsorbirajući dio udara prema HEP-u i s treće strane apsorbirajući dio udara s poreznim rasterećenjem cijena.

Svakako ćemo pokušati izbjeći udar od 1. travnja, kakav je doživjela većina članica EU, gdje su cijene struje išle veće d 50 posto u proteklih godinu dana. Držim da ćemo od 1. travnja imati znantno blaži udar na građane", rekao je ministar.

"Ideja je da ti planovi idu sporedo s novim cijenama kako bi se taj udar ublažio", dodao je.

Komentirao je enormne račune koje su dobile bolnice. 

"Referirao sam se na poziciju svih pravnih osoba koje su bez privole bile suočene s jednostrano aneksiranim ugovorima za dostavu plina, njihova pravna pozicija je čista i vjerujem da će reagirati.

Mi nećemo dopustiti da naše bolnice ostanu bez plina i da pacijenti ostanu na hladnoći. Mi ćemo iznaći sredstva za ove jednokratne šokove. Međutim, situacija u koju ih se dovelo, uopće ne mogu vjerovati da je to moguće", kazao je. 

Veliki račun za plin dobio je i Dom u Nazorovoj. "Dom u Nazorovoj kao i svi drugi subjekti koji su dobili neopravdano visoke račune trebaju povući pravne korake. Ova situacija se nije smjela dogoditi", kaže.

Pročitajte i ovo Plin, ilustracija Bez presedana Tri razloga zašto plin poskupljuje i dokad ostaje tako: Ni cijene proizvodnje, ni skladištenja, ni transporta nisu rasle

Pročitajte i ovo Tomislav Ćorić PODUZETNICI NA RUBU Ćorić: ''Vlada neće pokrivati račune plinara. Računi građanima 1. travnja neće skočiti pet puta, neće ni 100 posto''

Dao je procjenu koliko će rasti plin od 1. travnja. 

"Svim procjenama pristupamo konzervativno i izbjegavamo ih jer je najgora moguća stvar koja se može dogoditi od strane nositelja izvršne vlasti je da na bilo koji način potiče paniku ili sudjeluje u kreiranju lažnih vijesti. Niti će biti pet puta niti će biti 100% veće cijene. Mi činimo sve da povećanje, nakon što do njega dođe, bude prosječno manje od onog koji se dogodio u zemljama članicama EU", istaknuo je Ćorić. 

Aktualno Bačić nakon koalicijskog sastanka: "Ići ćemo u provjeru potpisa za obje inicijative Mosta" Branko Bačić Branko Bačić Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr Branko Bačić Branko Bačić Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković na Pagu Hrvatska Bačić nakon koalicijskog sastanka: "Ići ćemo u provjeru potpisa za obje inicijative Mosta" 1/5 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene