Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON ARBITRAŽNE ODLUKE

Odvjetnik MOL-a ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: "Hrvatsko pravosuđe ne može živjeti u izolaciji od međunarodnog pravnog poretka"

Zbog izgubljenog arbitražnog spora u Washingtonu, Hrvatska mora platiti dvije milijarde kuna mađarskom MOL-u. I dok je premijer Andrej Plenković takav ishod pravdao činjenicom da presuda u velikom dijelu ide u korist Hrvatskoj, u razgovoru za Dnevnik Nove TV, odvjetnik MOL-a otkriva suprotne detalje, koji idu u korist Mađarima. Koji bi pak pristali da se cijeli pravorijek otkrije javnosti.

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović u petak je razgovarala s Daliborom Valinčićem, odvjetnikom MOL-a.

On je naglasio kako je MOL apsolutno zadovoljan ovakvom arbitražnom odlukom.

"Centralno pitanje i ove arbitraže je bilo pitanje je li došlo do davanja i primanja mita između MOL-ova predsjednika i bivšeg premijera Sanadera i tu je arbitražni tribunal apsolutno odbacio sve tvrdnje RH da postoje ikakvi dokazi o takvom koruptivnom djelu", kazao je.

Na pitanje što očekuje od Hrvatske, odgovorio je kako MOL očekuje da dođe do ispravljanja tog ishoda kaznenog postupka u Republici Hrvatskoj u odnosu na Hernadija.

Upitan zašto bi hrvatski sudovi prihvatili ishod nekog investicijskog spora, Valinčić je odgovorio:

"I hrvatski kazneni sudovi i oba ova međunarodna tribunala su pregledavali isti set dokaza i došli su do dijametralno suprotnih zaključaka. Hrvatsko pravosuđe ne može postojati i živjeti u izolaciji od međunarodnog pravnog poretka i iz tog razloga čini mi se da hrvatski sudovi ozbiljno moraju preispitati svoje odluke u odnosu na kaznenu odgovornost gosp. Hernadija".

U Washingtonu je svjedočio Robert Ježić. Na pitanje kako je prihvaćen njegov iskaz, odvjetnik MOL-a kazao je kako su procijenili da je njegov iskaz bio, kako pravnici kažu "potpuno neuvjerljiv i bio je kontradiktoran i nekim ostalim dokazima koje je Hrvatska također stavila pred tribunal".

Evo što je odgovorio na pitanje je MOL zadovoljan ishodom arbitraže, ako se dobivaju samo dvije milijarde, a tražilo ih se osam:

"To zaista je četvrtina onog što je traženo, međutim MOL je svakako zadovoljan u odnosu na to, jer je MOL dokazao kao prvo da pregovori koji su vođeni 2008. i 2009. godine nisu bili i ugovor koji je slijedio iz tih pregovora nije bio plod koruptivne djelatnosti, druga stvar - dokazao je da Hrvatska mora poštovati svoje obveze koje je preuzela prema investitorima, a i ovi ostali dijelovi zahtjeva koji su odbijeni, su odbijeni samo iz tehničkih razloga i ne postoji zapreka za MOL da poduzme druge daljnje korake vezano za taj ostatak tužbenih zahtjeva koji su u ovoj arbitraži odbijeni".

Na konstataciju kako se stječe dojam da je MOL-u važnije osloboditi Hernadija, nego dobiti novac, odvjetnik Valinčić je rekao kako je pitanje korupcije i pitanje navodnog poduzimanja kriminalnih aktivnosti od strane glavnog direktora MOL-a veliko pitanje reputacije za MOL kao kompaniju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skup dugotrajan postupak MOL se oglasio nakon presude u arbitraži. Tvrde da je Hernádi nevin i da Hrvatska nije uspjela dokazati korupciju oko INA-e

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oglasili se Vlada o izgubljenom sporu protiv MOL-a: "Sve je posljedica odluka prethodnih hrvatskih vlada"

"Naravno da je to pitanje bilo centralno pitanje za MOL bez obzira na iznos novčane naknade koju je MOL primio iz ove arbitraže, jer, prvenstveno pitanje reputacije za kompaniju na međunarodnom tržištu je jako veliko i jako značajno", pojasnio je.

Nakon ovog spora, kako je rekao gost Dnevnika Nove TV, MOL u svakom slučaju očekuje da Hrvatska ispoštuje novčani zahtjev i plati što je moguće prije.

"Osim toga, kao što sam rekao već, MOL svakako očekuje da RH i njeno pravosuđe usklade svoje postupanje i svoje odluke s nalazima i utvrđenjima međunarodnih tribunala", rekao je odvjetnik te dodao kako je ova arbitražna odluka važna jer je "utvrdila da MOL nije kao strani investitor bio tretiran na fer način u odnosu na neke stvari koje su se dešavale u RH".

"Ja sam siguran da u tom smislu Hrvatska ne samo da će morati isplatiti tu novčanu nadoknadu MOL-u, nego će morati i uskladiti svoje ponašanje ubuduće prema MOL-u kao stranom investitoru u Republici Hrvatskoj", zaključio je MOL-ov odvjetnik.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene