Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIP upozorio

''Neujednačena pravila zbunjuju građane'': Na školi osvanuo neprimjeren grafit, dijelili se leci jednog kandidata, problemi s glasanjem zbog zdravstvenih problema

Aktualno Galerija Slaven Hojski - 1 Slaven Hojski - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Martina Bolšec Oblak Galerija 1/2 >>
Izborno jutro na Dan državnosti protječe mirno, ali kršenja izborne šutnje ne manjka. No u popodnevnim satima je situacija nešto mirnija.

Osim kršenja izborne šutnje, upita o glasanju birača koji zbog zdravstvenih problema nisu mogli pristupiti biračkim mjestima, drugi krug lokalnih izbora prošao je mirno, izvijestili su iz GONG-a.

''Neujednačena pravila o izbornoj šutnji za različite vrste izbora, doprinose zbunjenosti i nerazumijevanju od strane birača, ali i medija koji izvještavaju o izborima. Obaveza šutnje na lokalnim izborima odnosi se i na fizičke osobe i njihove profile na društvenim mrežama, što, smatramo nije dovoljno poznato'', kaže GONG.

''Dijele se leci jednog kandidata''

Na zagrebačkoj Osnovnoj školi Borovje, u kojoj su tri biračka mjesta, osvanuo je grafit neprimjerenog sadržaja koji je odmah prefarban.

"Natpis nas je dočekao jutros i domar ga je odmah prefarbao. Takav natpis jasan je primjer kršenja izborne šutnje, a predstavlja i uništavanje javnog dobra", naglasila je jedna članica biračkog odbora za N1.

Na biračkom mjestu, također u Zagrebu, selotejpom je bio zalijepljen letak jednog kandidata.

S biračkog mjesta u Novom Zagrebu javila se reporterka Martina Bolšec Oblak, koja je izvijestila kako DIP od kršenja izborne šutnje izdvojio dvije situacije. Jedna se odnosi na neprimjereni grafit koji je prijavljen policiji, a druga situacija je kršenje izborne šutnje na način da se jedan od kandidata fotografirao s članovima biračkog odbora.

"U DIP-u kažu kako su odmah smijenili te članove biračkog odbora i na njihovo mjesto poslana su tri nova člana", izvijestila je Bolšec.

Slaven Hojski iz DIP-a kazao je kako nema nikakvih dojava o problemima na biračkim mjestima. No upozorio je na kršenje izborne šutnje.

"Danas se neki portali ponašaju kao da nije izborna šutnja, ne znam što tu nije jasno. Portali su objavili da su kandidati izašli na izbore, i njihove fotografije, i to je u redu, ali tu treba sve stati. Naime, neki su portali objavili izjave kandidata, a kazne su vrlo visoke. Molim portale da još jednom razmisle. Stvarno su kazne visoke, ne znam kako je nekome palo na pamet da tako široko ide na izborni dan."

Kazao je kako će već oko 20 sati negdje oko 50 posto birališta biti obrađeno, a već do 21 sat sve bi trebalo biti jasno. Dodao je kako što se odaziva tiče očekuje da se ne ponovi drugi krug iz 2017. godine, kada je pad bio oko devet posto. "Sve oko 50 posto bi bilo jako dobro za lokalne izbore", kazao je Hojski za N1 televiziju.

Iz GONG-a su objavili priopćenje o drugom krugu lokalnih izbora. "Osim kršenja izborne šutnje, upita o biračkim mjestima i biračkim listićima, izborno jutro prošlo je mirno.

Brojne pritužbe odnosile su se na kršenje izborne šutnje, najčešće na društvenim mrežama i pojedinim portalima. Isto tako, nekoliko građana i građanki iz različitih zagrebačkih kvartova prijavilo je distribuiranje letaka određenog kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje", kazali su u priopćenju.

Također, iz Vukovara, Petrinje i Trilja bilo je dojava o SMS-ovima i porukama na WhatsAppu te telefonskim pozivima da se glasa za određene kandidate. U povodu upita građana o procedurama glasanja za osobe koje ne mogu doći na biračka mjesta zbog bolesti, GONG smatra da Državno izborno povjerenstvo (DIP), kao i gradska i općinska povjerenstva, trebaju bolje informirati i educirati birače o mogućnosti dolaska biračkih odbora kod kuće, za bolesne i teško pokretne osobe, kao i one u samoizolaciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene