Na svibanjskim izborima za Europski parlament, njihovi će sudionici, političke stranke i birači, svoja financijska izvješća o financiranju promidžbe Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavljati na novi način - unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, umjesto papirnato.

Galerija


Budući da se taj sustav primjenjuje po prvi put, iz DIP-a najavljuju da će nakon objave pravovaljanih kandidatura, kada se utvrde svi izborni sudionici, za njih organizirati radionicu na kojoj će uz pomoć stručne službe Povjerenstva dobiti uvid u funkcioniranje spomenutog sustava kako bi ga lakše primijenili.

Vezani članci Dugina zastava, ilustracija Europski parlament traži priznanje istospolnih brakova u cijeloj Uniji. Pogledajte kako su glasali hrvatski zastupnici Seksualno zlostavljao pse, a slučaj bi mogao u zastaru 03 Objavljena presuda za gnjusni slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Zaposleniku Europskog parlamenta godinu dana zatvora za višegodišnje silovanje svojih pasa

Ta će im radionica sigurno dobro doći jer će prva, privremena izvješća o primljenim donacijama, o troškovima promidžbe, o cijeni i popustu dobivenom za medijsko oglašavanje, DIP-u dostavljati sedam dana prije izbora raspisanih za 26. svibnja, dakle zaključno do 18. svibnja.

Da će izvješća dostavljati unosom u informacijski sustav, umjesto u pisanom obliku preporučenom pošiljkom, propisao je novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma donijet prije tjedan dana. Propisao je i da će se tako dostavljena izvješća objaviti na mrežnim stranicama DIP-a.

Izvješća na jednom mjestu

Nova pravila omogućit će strankama i biračima jednostavnije sastavljanje i objavu izvješća, a zainteresiranoj javnosti da ih nađe na jednom mjestu, umjesto da pretražuje različite mrežne stranice.

"Financijska izvješća svih izbornih sudionika biti će dostupna na jednome mjestu na lako pretraživ način po različitim osnovama, u strojno čitljivom i otvorenom obliku, čime se osigurava transparentnosti financiranja izborne promidžbe i olakšava javno praćenje političkog financiranja", naglašava DIP.

Koliki je trošak razvoja samo informacijskog sustava za nadzor financiranja, u DIP-u nisu mogli precizirati.

"Razvoj informacijskog sustava za nadzor financiranja započeo je 2017., a završio 2018., razvijao se istovremeno sa razvojem informacijskog sustava za nadzor političkih aktivnosti i referendumske aktivnosti. Iz navedenog razloga ne možemo iskazati trošak razvoja samo informacijskog sustava za nadzor financiranja", odgovorili su na Hinin upit. (Hina)

Konoplja uskoro legalna: ''Potražnja za lijekovima na bazi kanabisa je dosta velika, ima svoje mjesto u terapiji''