Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevremeni izbori

Andro Vlahušić je gradonačelnik Dubrovnika - Ovdje doznajte i ostale rezultate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijevremeni lokalni izbori u drugom krugu u nedjelju su održani u pet gradova i pet općina: gradonačelnici su izabrani u Dubrovniku, Korčuli, Novom Marofu, Hvaru i Pagu, a načelnike su dobile općine Milna na Braču, Strahoninec, Čaglin, Petlovac i Gudinci.

U drugom krugu prijevremenih izbora za načelnika baranjske općine Petlovac, prema privremenim rezultatima, izabran je kandidat koalicije HDZ-HSS Milan Knežević, izvijestilo je Općinsko izborno povjerenstvo.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Nakon glasovanja, kojem je pristupilo 66,63 posto, od 2074 birača u toj općini, Knežević je dobio 50,29 posto glasova, dok je kandidat koalicije HNS-Stranka umirovljenika (SU) i dosadašnji načelnik Drago Dominić dobio 46,02 posto glasova.

Vlada je u siječnju raspisala izbore u toj općini jer Općinsko vijeće nije zakonskom roku usvojilo općinski proračun.

Gradonačelnik Korčule Andrija Fabris (HDZ)

Prema privremenim rezultatima izbornog povjerenstva, novi gradonačelnik Korčule je Andrija Fabris (HDZ) koji je osvojio 49,27 posto potpore građana, dok je njegov protukandidat SDP-ov Franc Stenek osvojio 47,97 posto glasova.

Za Fabrisa je glasovalo 1.516 Korčulana, a Steneku je glas dalo njih 1467. Ukupno je glasovalo 59,09 posto registriranih birača.

O parlamentarnim izborima: Datum će se znati prije ljeta

Andrija Fabris je kampanju ocijenio korektnom te naglasio kako političkim suparnicima pruža ruku suradnje za dobro grada Korčule.

''Želim se zahvaliti svim sugrađanima koji su mi ukazali povjerenje da u ovih dvije godine mandata budem odgovoran za boljitak grada Korčule. Čestitam našim političkim protivnicima, bila je fer i korektna borba. Pružamo im ruku suradnje za dobrobit grada'', rekao je u telefonskoj izjavi za Hinu Andrija Fabris

Inače, Franc Stenek, kandidat koalicije SDP-HNS-HSU u prvom krugu 8. ožujka osvojio je 40,59 posto odnosno 1122 glasova, a Andrija Fabris je tad ispred koalicije HDZ-HSS-HSP AS osvojio 30,25 posto odnosno 836 glasova.

U korčulansko Gradsko vijeće ušlo je šest vijećnika koalicije SDP-HNS-HSU, isto toliko vijećničkih mjesta osvojila je koalicija HDZ-HSS-HSP AS, a po jednog vijećnika osvojila je nezavisna lista Ivone Kapor, HSP i koalicija Korčulanske lige i HSLS-a.

Za načelnika općine Gudinci izabran Ilija Markotić (SDP)

U drugom krugu prijevremenih izbora za načelnika općine Gundinci u nedjelju je izabran kandidat koalicije SDP-HNS Ilija Markotić, koji je po privremenim rezultatima općinskog izbornog povjerenstva osvojio 54,69 posto glasova.

Markotiću je, od ukupno 1582 birača, svoj glas dalo njih 548. Zamjenik načelnika je Mladen Karavidović.

Protukandidatkinja Gordana Vuković (koalicija HDZ-HSP AS), dobila glasove 430 birača ili 42,91 posto.

U drugom krugu izbora u Gundincima su glasovala 1002 birača, što je izlaznost 63,34 posto.

Dosadašnji gradonačelnik Stjepan Užarević (Nezavisna lista) nije se kandidrao ponovno. Njegov prijedlog općinskog proračuna na vijeću nije prošao zato što je većina vijećnika kad se glasalo bila suzdržana.

Ana Maria Rošin (HDZ) nova načelnica općine Milna na Braču

Kandidatkinja HDZ-a Ana Maria Rošin izabrana je za novu načelnicu općine Milna na Braču osvojivši, prema neslužbenim rezultatima, 66,83 posto glasova dok je njezin protukandidat Frane Lozić (SDP) osvojio 28,8 posto glasova birača izašlih na izbore, doznaje se u Općinskom izbornom povjerenstvu.

Tako je na lokalnim prijevremenim izborima u Milni na Braču u nedjelju u drugom krugu došlo do promjene na dužnosti općinskog načelnika pošto je Frane Lozić bio na načelnik prije prijevremenih izbora koji su raspisani zbog neprihvaćanja općinskog proračuna za 2015. godinu..

Ukupno je s pravom glasa bilo evidentiranih 1120 birača od kojih je 618 ili 55,18 posto izašlo na birališta u drugom izbornom krugu u kojem Rošin osvojila 66,83 posto a Frane Lozić 28,80 posto glasova. 26 listića ili 4,21 posto bilo je nevažećih“, rekla je za Hinu predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva Milne Antonela Franković.

Dodala je kako je izlaznost u drugom izbornom krugu bila 55,18 posto a u prvom je krugu prije dva tjedna izlaznost oko 57 posto.

Pag: premoćna pobjeda dosadašnjega gradonačelnika Željka Maržića iz Paške stranke

Dosadašnji gradonačelnik Paga Željko Maržić, član Paške stranke, koja ga je kandidirala u koaliciji s SDP-om, HSS-om i DC-om, premoćno je pobijedio na prijevremenim izborima za gradonačelnika osvojivši u drugom krugu, po privremenim rezultatima, 1260 glasova birača ili 71,67 posto.

Zamjenik je SDP-ovac Dario Grašo.

"Razlika je evidentna, očekivao sam pobjedu, da budem otvoren, ali ne možda ovoliko izrazitu. Međutim, ovoliki postotci daju mi još veću obvezu i odgovornost prema biračima koji su me podržali u drugom krugu ovolikim brojem," rekao je ponovno izabrani gradonačelnik Maržić, kojemu je u prvom krugu pobjeda izmakla za 15 glasova.

Njegov protukandidat Tino Herenda (HDZ) osvojio je 450 glasova birača ili 25,60 posto.

"Moj rezultat je na razini prvoga kruga, znali smo da će biti teško motivirati birače da iziđu u većem broju", rekao je Herenda i čestitao gradonačelniku Maržiću na pobjedi.

Na izbore za gradonačelnika Paga u drugom krugu izišlo je 1758 birača ili 55,14 posto, dok je u prvom krugu izišlo 66,6 posto, objavilo gradsko izborno povjerenstvo.

Na izborima za Gradsko vijeće Paga održanim prije dva tjedna najviše glasova osvojila je koalicijska lista Paške stranke, SDP-a, HSS-a i DC-a (30,49 posto), koja će u Vijeću imati 5 mandata. HDZ je osvojio 23,46 posto glasova ili 3 vijećnička mandata, dok su po jedan vijećnički mandat osvojili HSP, HSP AS te grupa birača Davora Fabijanića, grupa birača Branimira Pare Vidulina i grupa birača Domagoja Vičevića. Izborni prag nisu prešle stranke Reformisti, ORaH i Živi zid.

Novi Marof - gradonačelnik je Siniša Jenkač (HDZ)

HDZ-ov kandidat Siniša Jenkač novi je gradonačelnik Novog Marofa za kojeg je glasovalo 57,27 posto birača (3.267 glasova) koji su izašli na izbore, a glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić u Marofu je izrazio zadovoljstvo jer, kako je rekao, kandidati te stranke pobjednici su u 9 od 17 gradova i općina u kojima su u dva kruga održani prijevremeni lokalni izbori.

Jenkačev protukandidat Darko Hrenić, dosadašnji gradonačelnik i kandidat Čačićeve Narodne stranke-reformisti, osvojio je 2.336 glasova ili 40,95 posto.

Jenkač je istaknuo da je prije drugog kruga očekivao pobjedu u omjeru 60:40 te da je to i ostvareno. Zahvalio je svim biračima na podršci, a sve stranke pozvao je na suradnju u interesu grada Novog Marofa. Kao prvi gradonačelnički potez najavio je reviziju dosadašnjeg poslovanja grada i financijske situacije. Najavio je i hitan sastanak s varaždinskim županom Predragom Štromarom radi što bržeg pokretanja projekata od važnosti za Novi Marof. Kao osnovne točke programa s kojim je dobio izbore Jenkač ističe pokretanje gospodarskih zona, privlačenje investitora te otvaranje novih radnih mjesta.

Među prvima Jenkaču je čestitao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić koji je stigao u Novi Marof. U izjavi za novinare Brkić je pozvao Zorana Milanovića da što prije raspiše izbore jer, kako kaže, svaki novi dan ove Vlade je agonija za hrvatsko gospodarstvo i za budućnost mladih ljudi. Dodao je i da će bez obzira kada će se izbori održati HDZ biti uvjerljivi pobjednik.

Kako je ocijenio, lokalni izbori su pokazatelj da se hrvatski narod vraća HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima.

Naglasio je da je HDZ pobjednik u 9 od 17 gradova i općina gdje su održani prijevremeni izbori te je proglasio je HDZ pobjednikom ovih izbora.

Ocijenio je da su birači prepoznali sve one mjere gospodarskog oporavaka, otvaranja novih radnih mjesta i skrb za hrvatskog čovjeka koje stranka nudi kroz svoj program.

S druge stranke Brkić tvrdi da su birači kaznili nesposobnost, nekompetenciju i bahatost Kukuriku koalicije, a posebno njenog predsjednika Milanovića.

Siniši Jenkaču u upravljanju gradom će pomoći zamjenici gradonačelnika Ivan Tuk iz HDZ-a i Ivica Šantek iz HSS-a, a imat će podršku i Gradskog vijeća jer je koalicija HDZ-HSS-BUZ u prvom krugu izbora osvojila devet od sedamnaest mandata.

Tri je dobila Narodna stranka – reformisti, po dva HNS i SDP te jedan laburisti.

U Dubrovniku je pobijedio Andro Vlahušić

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković priznao je izborni poraz te istaknuo kako je novi dubrovački gradonačelnik njegov protukandidat HNS-ov Andro Vlahušić.

''U ovom trenutku moramo priznati kako je novi gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i mi mu na tome čestitamo'', rekao je Franković te dodao kako ga veseli što je HDZ "ostvario kvalitetan rezultat".

''Ova kampanja je bila prljava i često se znala prenositi na mene i moju obitelj. Grad ide dalje, a mi ćemo biti korektiv u Gradskom vijeću'', rekao je Franković.

Službeni rezultati izbornog povjerenstva se očekuju.

Načelnik općine Strahoninec je Franjo Lehkec

Na prijevremenim izborima za načelnika općine Strahoninec u Međimurskoj županiji pobijedio je dosadašnji načelnik Franjo Lehkec (HSS), koji je u drugom krugu po privremenim rezultatima općinskog izbornog povjerenstva dobio 768 ili 60,42 posto glasova birača.

Lehkec je bio kandidat HSS-a, HNS-a, HSLS-a, HDZ-a, Reformista, Međimurske stranke i Hrvatske demokršćanske stranke. Zamjenik načelnika je Josip Šipek.

Protukandidatkinja Sanja Krištofić (SDP) dobila je 491 ili 38,63 glasova birača. Izborima se odazvao 1271 birač, od ukupno 2295, što je izlaznost od 55,38 posto.

Franjo Lehkec je izjavio kako je njegov ponovni izbor dokaz da rušenje legalno izabrane izvršne vlasti ne vodi ničemu. Kazao je kako su građani prepoznali da se ovih godinu i pol dana radilo pošteno, racionalno i s ciljem dobrobiti Općine. Tako će, rekao je, raditi i dalje i izrazio uvjerenje da će općina Strahoninec biti u rangu s drugim prosperitetnim jedinicama lokalne samouprave.

Predsjednik Županijske organizacije HSS-a i zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović rekao je da je očekivao pobjedu u drugom krugu, istaknuvši kako se novaci za izbore mogli pametnije potrošiti za razvojne projekte u Strahonincu. Rekao je kako je Lehkec i do sada odlično obavljao posao te da će imati potpunu podršku županijske izvršne vlasti.

Sanja Krištofić (SDP) nije zadovoljna rezultatima jer je, kazala je, vjerovala kako će se prepoznati razvojni projekti koje je ona nudila te da će građani vrednovati njezin dosadašnji rad. No, poštuje volju birača koji, istaknula je, očito žele da se Strahoninec vodi kao i do sada.

Gradonačelnik Hvara je ponovno Rino Budrović (SDP)

Kandidat SDP-a Rino Budrović izabran je za gradonačelnika Hvara osvojivši, po privremenim rezultatima Gradskog izbornog povjerenstva, 63 posto glasova, dok je njegov protukandidat Jurica Miličić (HDZ) osvojio 37 posto glasova birača izašlih na izbore.

„Rino Budrović je osvojio 1163 ili 63 posto glasova, a Jurica Miličić je dobio podršku 670 ili 37 posto glasača“, rekao je za Hinu član hvarskog Gradskog izbornog povjerenstva Boris Nižetić.

Budrović je bio na dužnosti gradonačelnika Hvara i prije no što su raspisani prijevremeni lokalni izbori zbog neusvajanja gradskog proračuna za 2015. godinu.

Kako je rekao Nižetić, u drugom krugu prijevremenih izbora za gradonačelnika Hvara u nedjelju je izašlo 1870 birača, a 1833 glasačka listića su bila ispravna.

„Neispravnih glasačkih listića je bilo 35, a dva glasačka listića birači nisu ubacili u glasačku kutiju“, dodao je Nižetić.

Izlaznost u drugom izbornom krugu bila je 46 posto, dok je u prvom izbornom krugu prije dva tjedna, kada je biran i novi saziv Gradskog vijeća Hvara, izlaznost bila 50,8 posto.

Načelnik općine Čaglin je Dalibor Bardač

Načelnik općine Čaglin u Požeško-slavonskoj županiji prema privremenim rezultatima je Dalibor Bardač, kandidat HDZ i HSS koji je osvojio 62,58 posto glasova.

Protukandidat Ivan Đurina (SDP-HNS-HSU) osvojio je 35,88 glasova.

Zamjenik načelnika čaglinske općine je Tomislav Briš (HDZ-HSS).

Prema podacima općinskog izbornog povjerenstva, na drugi krug izbora u općini Čaglin odazvalo se 1232 birača ili 60,66 posto

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene