Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP, HNS i HSP napustili sjednicu

'Kerum tuče i maltretira one koji drugačije misle!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prava drama odvijala se na početku sjednice Gradskog vijeća Splita. Zaštitari su na silu iz vijećnice, a potom i zgrade gradske uprave izbacili predsjednika HSP-a Hrvoja Tomasovića.

Dok su ga dvojica zaštitara držali svaki ispod jedne ruke on se otimao, bacakao i na silu pokušao ostati u vijećnici. Ubrzo nakon izbacivanja Tomasovića splitsku sjednicu su napustili članovi HNS-a i SDP-a zbog neslaganja s načinom na koji grad odlučuje o izgradnji spomenika u Splitu te jedan vijećnik HSP-a koji je sjednicu napustio zbog ranijeg izbacivanja Tomasovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kerum sazvao konferenciju 'Mnogi misle da je moja politička karijera završena, ali na njihovu žalost nije' Slika nije dostupna Utajila porez? Pokrenuta istraga nad Nevenkom Bečić

Tomasović nije član vijeća, a rečeno mu je da ne smije prisustvovati sjednicama dok se ne ispriča što je odbio učiniti. On, pak, tvrdi kako mu Kerum prijeti.

Problem s Tomasovićem nastao je kada je HSP tražio, prije par mjeseci, da se na dnevni red sjednice uvrsti točka proglašenja Ante Gotovine počasnim građaninom Splita. Kada to nije prošlo, Tomasović je izašao iz vijećnice vičući 'ovo je sramota', nakon čega je Gradsko vijeće donijelo odluku da ne smije biti na sjednicama dok se ne ispriča. Tomasović, inače, nije član član Gradskog vijeća.

'Gospodine Tomasoviću, hoćete li se ispričati vijeću?' pitala ga je Nevenka Bečić jutros oko devet sati, međutim, Tomasović je šutio. 15-ak minuta kasnije silom je izbačen iz vijećnice. 'Ovo je način vladavine Željka Keruma. Silom izbacuje ljude, tuče i maltretira one koji drugačije misle, ljutito je novinarima kazao Tomasović pred zgradom gradske uprave. Tvrdi da mu je gradonačelnik do sada više puta neizravno prijetio.

'Od ljudi koji ga poznaju usmeno mi je par puta 'dobronamjerno' rečeno neka ga se pazim jer je opasan. HSP je ukazao da isisava gradski novac, da je švercao šećer i to je razlog zašto prijeti', zaključio je Tomasović.

Željka Keruma, koji je na godišnjem odmoru, nema na današnjoj sjednici.

Vijećnik HSP-a Luka Roguljić rekao je kako sjednicu napušta zato što je predsjednik splitskoga HSP-a Hrvoje Tomasović fizički izbačen iz dvorane te da će se vratiti kada bude glasovanje o prijedlozima za spomenike na Rivi.

SDP i HNS: 'U povjerenstvu za spomenike su dužnosnici odani Kerumu, a ne stručnjaci'

Dnevnim redom predviđeno je da prijedlog Povjerenstva za imena ulica, trgova i spomenike o postavljanju spomenika na Rivi Franji Tuđmanu i papi Ivanu Pavlu II. bude 40. točka dnevnog reda današnje sjednice.

Za povjerenstvo za imenovanje ulica, trgova i spomenike koje je predložilo podizanje spomenika Franji Tuđmanu na Rivi SDP-ovi i HNS-ovi vijećnicu su rekli da su u njemu angažirani većinom dužnosnici odani Kerumu, a ne stručnjaci.

Smatraju kako se o svemu tome trebalo više posavjetovati sa strukom i upitati građane za mišljenje. Također, ističu kako je sve donešeno naprečac te traže još vremena kako bi pitanje pogledalo s više aspekata.

Pritom su podsjetili da je prijašnje povjerenstvo, dok je na vlasti u Splitu bila HDZ-ova koalicija stranaka, predložilo da se spomenik Franji Tuđmanu podigne na Trgu Hrvatske bratske zajednice, o čemu je tada postignut konsenzus. 'Diranje u splitsku Rivu, gdje se sada predlaže dizanje spomenika prvome hrvatskom predsjedniku Tuđmanu, iziskuje mišljenje stručnjaka i građana te rodbine pokojnika, a to je izostalo', rekao je predsjednik splitskog SDP-a. vijećnik Marin Jurjević. Po njegovu tumačenju, Kerum pričom o spomenicima želi podići spomenik sebi.

'Kerum hoće na sljedećim izborima ući u Sabor i zato mu je potrebno što više glasova te skreće pozornost s bitnih stvari na spomenike', ustvrdio je Jurjević.

SDP-ova vijećnica Aida Batarelo istaknula je da Kerum političkim egzibicionizmom 'izmišlja spomenike' kako bi prikrio stvarne probleme s kojima se suočava Split, primjerice - komunalne probleme, vrlo loše punjenje proračuna i, kako je rekla, gospodarsko tonjenje grada. (Agencija VLM/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene