Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo kako se iz prodaje povlači čaj od korijena čička (Bardanae radix) s rokom trajanja do srpnja 2013. godine i lot oznakom 034710, kojeg proizvodi tvrtka Travar MB d.o.o. iz Bjelovara, jer je laboratorijskim ispitivanjem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utvrđeno da uzorak tog proizvoda sadrži atropin.


Ispitivanje je provedeno nakon što je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF sustava) Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, zaprimljena hitna obavijest o nalazu atropina u čaju od korijena čička, stoji u današnjem priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede koje je nacionalna kontakt točka HR RASFF sustava.

Potrošačima koji su proizvod kupili savjetuje se da ga ne konzumiraju, a u slučaju konzumacije čaja i pojave simptoma da se odmah jave liječniku.

Vezani članci Manja potrošnja ovog Crnog petka Stigli podaci o potrošnji na Crni petak: Hrvati ove godine trošili manje nego prošle Slika nije dostupna VIDEO: 'Izguraju me iz reda za hranu, pa ostanem gladan'

Atropin se izlučuje se urinom

U priopćenju se navodi kako konzumacija malih količina navedenih biljaka može dovesti do trovanja atropinom. Kod trovanja atropinom mogu se javiti znakovi poput ubrzanog rada srca, suhoće usta, opuštanja glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice. Također, može doći do proširenja i paralize zjenica te povišenja očnog tlaka, osobito kod osoba koje pate od glaukoma. Kod starijih osoba može doći do gubitka pamćenja, osjećaja izgubljenosti ili uzbuđenja. Kod djece dolazi i do povišenja temperature.

Atropin je prirodno prisutan alkaloid u biljkama velebilje (Atropa belladona), bunika (Hyosciamus niger), bijeli bin (Scopolia carniolica) i tatula (Datura stramonium). Atropin se resorbira iz probavnog trakta, a izlučuje se urinom.

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja je naredila bjelovarskoj tvrtci Travar MB d.o.o. da opozove čaj od korjena čička i obavjesti potrošače o razlozima opoziva. (HIna)