Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donirat će 20 posto svojih primanja

Neće se isplaćivati svima: Bandić otkrio tko će imati pravo na odštetu zbog potresa, objavljen javni poziv

Nakon dva uzastopna sinoćnja potresa Zagrepčani EMSC-u javljaju nova podrhtavanja. Niz potresa potvrdio je i Davor Božinović. Gradonalečnik je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o obeštećenjima.

Nakon najsnažnijeg potresa u posljednjih 140 godina, koji je u nedjelju zatresao Zagreb, nastavlja se niz slabijih podrhtavanja. Zbrajaju se štete, a otvoren je i račun za donacije. Prvo se Vlada odrekla svojih plaća za ožujak, a primjer slijede druge javne tvrtke. Milan Bandić održao je konferenciju za medije.

Pročitajte i ovo Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Tijek događaja pratite u nastavku.

15:13 Hrvatska je do sada dobila međunarodnu pomoć od sedam zemalja. Do sada su pomoć punudile: Slovenija, Italija, Mađarska, Austrija, Crna Gora, Litva i Francuska. Donirale su uglavnom šatore, krevete i vreće za spavanje. 

15:11 U studentskom domu Cvjetno naselje do srijede je zbrinuta 291 osoba čiji su stanovi oštećeni u nedavnim potresima.

13:44 Američki veleposlanik u Zagrebu Robert Kohorst Hrvatskoj darovat će svoju plaću za ožujak za pogođene potresom i koronavirusom, objavio je na Twitteru.

13:12 Zagrebački vatrogasci zbog potresa su od nedjelje ujutro do srijede u podne imali 544 hitne intervencije te sudjelovali u šest izravnih spašavanja osoba i gašenju 11 požara. 

11:19 Milan Bandić rekao je da će ugostitelje, trgovce i obrtnike osloboditi najamnine gradskih prostora dok traje pandemija koronavirusa. Oni koji žive u zgradama neupotrebljivim nakon potresa neće morati plaćati režije gradskim tvrtkama. Očekuje i od državnih da učine isto. 

"Predložit ću Vladi formiranje zajedničkog radnog tima radi hitne izrade zakona o sanaciji posljedica potresa u Zagrebu i šire", rekao je Bandić.

Rekao je da će 20 posto svojih primanja davati u fondove za pomoć od koronavirusa i potresa.

Na konferenciji je rečeno da je objavljen javni poziv za prijave štete od potresa. Postoji mogućnost da se to obavi elektronski. Grad, kaže zbog postojećeg Zakona ima vezane ruke pa će se odšteta isplaćivati samo onima kojima su domovi stradali više od 60 posto, i to u iznosu od svega 5 posto ukupne štete.

Javni poziv za prijavu štete možete pronaći ovdje

Pavle Kalinić rekao je kako su primili više od 20.000 prijava šteta na objektima.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević rekla je kako je u Cvjetnom naselju 270 korisnika. 

"Svi koji imaju problema za zgradama, dimnjacima, javite se vatrogascima", rekla je i najavila otvaranje novih linija za pomoć ljudima. 

Otvorit će se javni poziv građevinskim tvrtkama diljem Hrvatske kako bi se što prije obnovile razrušene zgrade. 

Na pitanje novinarke hoće li Zagrebparking prestati naplaćivati parking na uzoru na ''neke druge europske gradove'', Bandić se naljutio i rekao da su to dezinformacije te da su one ''opasnije od koronavirusa''.

 

 

11:00 Čeka se konferencija za medije zagrebačkog gradonačelnika.

10:42 Hrvatski Caritas pozvao je građane koji žele pomoći žrtvama nedjeljnoga potresa u Zagrebu i okolici da to učine uplatom na račun Caritasa.

Svi koji žele pomoći žrtvama potresa mogu to učiniti uplatom na račun Hrvatskog Caritasa kod PBZ, IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 223, svrha uplate: potres 2020.

10:00 Zbog oštećenja na zgradi Sabora zastupnici su, po posebnom režimu zbog koronavirusa, sjednicu nastavili u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici. Minutom šutnje odali su počast stradaloj djevojčici. Više o tome ovdje.

9:05 Načelnik Civilnog stožera Davor Božinović na redovnoj konferenciji rekao je da je sinoćnji potres, onaj od 3,2 po Richteru, bio najjači u posljednja 24 sata. Uslijedio je manji, od 2,2, a nakon njih šest još manjih.

9:00 Dario Juričan poziva Milana Bandića da u svojim stanovima udomi ljude: ''Nadam se da ćete napuniti frižidere.'' Više čitajte ovdje.

8:20 Uprava HŽ Infrastrukture također se priključuje inicijativi Vlade te će donirati svoje plaće za ožujak u korist akcija ''Zajedno za Zagreb'' i ''Hrvatska protiv koronavirusa'', javlja N1.

8:00 Niz potresa koji se od nedjelje igraju sa živcima Zagrepčana nastavio se i u noći na srijedu. Građani su stranici EMSC prijavili slabija podrhtavanja.

7:50 I u utorak navečer Zagreb su pogodila dva potresa, jedan od 3,2 po Richteru, drugi od 2,2. Epicentar je bio kod Markuševca. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene