Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Osnivač države'

Josipović o Tuđmanu: 'On je velika povijesna figura'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Govoreći o Tuđmanu Josipović je rekao da će povijest procijeniti dobre i loše strane njegove vladavine. Dodao je kako je siguran da će osjetno pretegnuti njegove dobre strane.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je novinarima u srijedu u povodu 15. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da je on velika povijesna figura koja će ostati zapamćena u hrvatskoj povijesti kao osnivač naše države, a povijest će procijeniti dobre i loše strane njegove vladavine, pri čemu je, kako je rekao, siguran da će osjetno pretegnuti njegove dobre strane.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Josipović je to izjavio novinarima na obilježavanju Europskog dana odvjetnika u Hrvatskoj odvjetničkoj komori, gdje su ga novinari pitali kako to da u povodu 15. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika nije položio vijenac na njegov grob.

Odgovorio je da ima neki običaj kojom prigodom se na grob prvoga predsjednika polaže vijenac.

'To su u pravilu državni blagdani - znate da sam puno puta bio, ili neki posebni događaji. Na dan smrti ja smatram da je to uglavnom i obiteljska stvar, ali, naravno, i mi svi drugi se sjećamo predsjednika', rekao je Josipović.

HDZ-ovci položili vijenac na Tuđmanov grob: 'To je najveći Hrvat 20. stoljeća'

Za Josipovića je pozitivna strana Franje Tuđmana osnutak države i obrana domovine u Domovinskom ratu. Ocijenio je kako su to neprijeporno veliki uspjesi i zasluge predsjednika Tuđmana. Bilo je i drugih zasluga ali te dominiraju, smatra Josipović.

Kad je riječ o onome što nije bilo dobro, Josipović je rekao da tu u prvome redu misli na pretvorbu i privatizaciju koje su provedene često na nezakonit i nemoralan način. Dodao je kako ne misli da se Tuđman time okoristio, ali je, kaže, sasvim sigurno bio jedan od onih koji su to omogućili.

Josipović drži da je isto tako, posebice tijekom rata, trebalo dati više pozornosti ljudskim pravima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene