Ivan Lovrinović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Ivan Lovrinović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović na svom je Facebook profilu komentirao jučerašnju konstituirajuću sjednicu Sabora.


Kaže kako zastupnici jučer nisu imali prilike pročitati materijale o kojima se glasovalo za što kaže da je praksa koja nije primjenjiva ni u malim tvrkama, a kamoli Saboru.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Konstituiran je novi Sabor. Očekivanja građana su velika jer su i predizborna obećanja sada vladajućih također bila velika.

Upravo se tim danim obećanjima vodio i Božo Petrov koji je odmah navalio da se usvoje tzv "jamstva" čime se želi pokazati da će se obećano odmah ispuniti. I prije formiranja vlade. No, ta procedura usvajanja obećanih promjena u vidu novih zakona odrađena je na način koji kod svakog razumnog čovjeka izaziva čuđenje i zabrinutost. Mi zastupnici doslovno smo na stol dobivali vruće prijedloge zakona tek donesene s kopirnih aparata. Zbog toga su bile dvije stanke; jedna od 15 minuta, a druga od sat vremena, a svaka je produžena za još sat vremena. Čemu to?

Petrov je tehnički dobro vodio radni dio sjednice, osim loše procjene vremena za stanke.

Nitko od nas nije materijale mogao pročitati a tražilo se da se o njima glasuje. No, formirana većina može u Saboru što hoće, pa je tako i ovaj puta bilo. Nejasno je da takvu praksu koriste ljudi koji se stalno u javnosti zalažu za poštivanje procedure i razuma. Takva praksa nije prihvatljiva u malim firmama ili mjesnim zajednicama a kamo li u Saboru koji bi morao biti uzor. Sudeći po prvoj sjednici to nažalost nije. Matematika i demokracija očito ovdje ne idu zajedno.

Ima tu dobrih prijedloga koji su prihvatljivi i potrebni, ali čemu tolika žurba i lomljenje preko koljena?

Očito je da Most ne vjeruje HDZ-u i da prije formiranja vlade želi da se ostvari ono što su tražili. Ako je tako ne zvuči dobro. Ne treba zaboraviti ključnu težnju Mosta da bude korektiv HDZ-u s kojim je u koaliciji. Biti u koaliciji a htjeti biti korektiv; drugačiji, ne snositi zajedničku odgovornost i čvršće se vezati za zajednički program i rizike je nemoguće. Zato je Most tražio mjesto šefa Sabora.

Najprije sam namjeravao podržati šefa i pomoćnike u Saboru. Takva je praksa bila ranije. Vidjevši kako se krši elementarna procedura nisam mogao protiv sebe i bio sam suzdržan.

Zanimljivo je bilo vidjeti kako se HDZ-Most i SDPHNS odlično slažu kada treba osvojiti najvažnije odbore u Saboru. Tu među njima nema razlike jer je borba za fotelje njima draga i najvažnija.

Dobro je da građani mogu vidjeti sve to i usporediti s onim što im se govorilo i obećavalo u vrijeme predizborne kampanje", napisao je Lovrinović.