Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski veleposlanik:

'Orbanove izjave o mađarskoj autonomiji ne odnose se na Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik mađarske Vlade Viktor Orban nije u svom govoru spominjao ni Hrvatsku niti hrvatske regije, već su napisi u medijima izvađeni iz konteksta govora.

'Predsjednik mađarske Vlade Viktor Orban nije u svom govoru spominjao ni Hrvatsku niti hrvatske regije, već su napisi u medijima izvađeni iz konteksta govora o odgovornosti svake Vlade prema nacionalnim manjinama, a posebice onima s dvojnim državljanstvom', istaknuo je u ponedjeljak u telefonskom razgovoru s međimurskim županom Matijom Posavcem mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Ivan Gabor.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen" Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

Veleposlanik Gabor telefonski je nazvao župana Međimurske županije Matiju Posavca i prenio mu stajališta Vlade Republike Mađarske i predsjednika Vlade Viktora Orbana.

Kako ističu u Veleposlanstvu predsjednik mađarske Vlade nije u svom govoru spominjao ni Hrvatsku niti hrvatske regije, već su napisi u medijima izvađeni iz konteksta govora o odgovornosti svake Vlade prema nacionalnim manjinama, a posebice onima s dvojnim državljanstvom.

Također je istaknuto kako Republika Hrvatska i Mađarska nemaju otvorenih pitanja te se nadaju da se zbog ovoga neće narušiti odnosi dviju zemalja.

Župan Posavec je, primivši usmena stajališta mađarska Vlade, upoznao mađarskoga veleposlanika kako u Međimurju u ovom trenutku živi 66 Mađara, što je 0,05% ukupnog stanovništva, zbog čega nema argumenata kao ni opasnosti da je bilo koja skupina u Međimurju na bilo koji način ugrožena.

Međimurje i Međimurci su kroz tešku i burnu povijest dokazali gdje i kome pripadaju te je razumljiva osjetljivost na takvu vrstu izjava, napomenuo je Posavec zahvalivši veleposlaniku na adekvatnoj reakciji i pojašnjenju.

Međimurje je, iako su u njemu Hrvati uvijek bili apsolutna većina stanovništva, bilo pod mađarskom upravom do 1919. godine, kada je matici priključeno nakon vojnoga pohoda hrvatskih vojnih snaga pod zapovjedništvom Slavka Kvaternika.

Trianonskim ugovorom iz 1920. Mađarska je izgubila pravo na Međimurje, koje je još jednom okupirala tijekom 2. svjetskog rata.

Međimurski župan Matija Posavec u ponedjeljak se priopćenjem oglasio u vezi medijskih natpisa oko navodnih pretenzija Republike Mađarske na dijelove teritorija Republike Hrvatske, među kojima se spominjalo i Međimurje.

Mađarski ministar vanjskih poslova: Odbacujemo bilo kakve pogrešne interpretacije

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da izjava premijera Viktora Orbana o autonomiji za Mađare izvan Mađarske ne sadrži ništo novo u mađarskoj politici u posljednjih 25 godina, odbacujući pogrešne interpretacije te izjave.

'Premijer Orban nije rekao ništa što bi sadržavalo neki novi element u pogledu mađarske politike u zadnjih 25 godina kod svih vlada koje su se smjenjivale. Odbacujemo bilo kakve pogrešne interpretacije bilo u dobroj bilo u lošoj vjeri, što ja sada i činim te odbijam komentirati bilo što više o tome pitanju', rekao je Martony.

Viktor Orban samo dva dana nakon pobjede na izborima proglašen - krivim!

Martony je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu i ovo je bio njegov zadnji sastanak, jer će šef diplomacije u novoj vladi biti Tibor Navracsics.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić također je komentirala Orbanovu izjavu.

'Ne znam što se misli pod autonomijom. Ako se misli na visoku zaštitu kolektivnih prava mađarske manjine to je u Hrvatskoj odavno postignuto. Mađarska manjina ima visoku razinu zaštitu kolektivnih prava', rekla je Pusić.

Orban je u subotu u svom prvom govoru pred parlamentom nakon što je ponovno izabran za predsjednika vlade izjavio da je 'mađarsko pitanje europsko pitanje'.

'Mađarsko pitanje za nas je europsko pitanje. Mađari koji žive u Karpatskom bazenu imaju pravo na dvostruko državljanstvo, imaju pravo na zajedništvo, kao i na autonomiju", rekao je Orban, ne precizirajući na kakvu se autonomiju misli niti na koje zemlje misli.

Brojni Mađari danas smatraju da je Trianonski sporazum iz 1920. nacionalna tragedija, jer je njime Mađarska ostala bez dvije trećine teritorija, a milijuni Mađara ostali su živjeti u drugim državama, Rumunjskoj, Slovačkoj, Ukrajini i Srbiji. (Hina)

Vrdoljak: 'INA se godinama uništavala!' MOL: 'To su manevri za odvraćanje pažnje!'

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene