Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin: "Šeparović misli da vlast pripada njemu"

Napravio što nije smio

Samo dva dana nakon pobjede na izborima proglašen - krivim!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski premijer Viktor Orban prekršio je europske zakone smijenivši čelnika mađarske agencije za zaštitu podataka, ocijenio je u utorak Europski sud pravde, samo dva dana nakon što je Orban ponovno premoćno pobijedio na izborima.

Orban je narušio neovisnost agencije za zaštitu podataka smijenivši 2012. njezina čelnika Andrasa Jorija gotovo tri godine prije isteka njegova mandata, smatra sud.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

'Neovisnost nadzornih vlasti podrazumijeva obvezu da im se dopusti da odrade puni mandat', kaže se u odluci.

Početkom 2012. Komisija je izrazila zabrinutost da će promjene mađarskog ustava ograničiti neovisnost pravosuđa, središnje banke i tijela za zaštitu podataka, što bi bilo protivno europskim zakonima i načelima.

Mađarska: Orban premoćno pobijedio, krajnja desnica ojačala

Orban je tada promijenio ustav kako bi osigurao veću neovisnost središnje banke i agencije za zaštitu podataka. No odbio je na dužnost vratiti Jorija kojeg je zamijenio odvjetnik i stručnjak za zaštitu podataka Attila Peterfalvi. Komisija se zbog toga obratila ECJ-u.

Mađarska bi ga sada trebala vratiti na dužnost, no mandat mu istječe u rujnu pa je vjerojatno prekasno za bilo kakve sankcije ako to i ne učini.

U studenom 2012., Europski sud pravde ocijenio je da mađarska odluka o umirovljenju više od 200 sudaca starijih od 62 godine nije u skladu s europskim zakonima koji zabranjuju diskriminaciju na osnovi dobi. Komisija je slučaj zatvorila kasnije tog mjeseca nakon što je Mađarska promijenila zakon kako bi promjene uvela postupno kroz deset godina i podigla obveznu dob za mirovinu na 65 godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene