Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prizori koji tjeraju suze na oči

"Ovo dosad nisam doživio": Strava u Slavoniji, pomor 90 posto pčela, a ovo je razlog

Aktualno Galerija Pomor pčela zbog tretiranja komaraca - 6 Pomor pčela zbog tretiranja komaraca - 6 Foto: DNEVNIK.hr Pomor pčela zbog tretiranja komaraca - 5 Pomor pčela zbog tretiranja komaraca - 5 Foto: DNEVNIK.hr Pomor pčela zbog tretiranja komaraca - 3 Pomor pčela zbog tretiranja komaraca - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pomor pčela zbog tretiranja komaraca - 4 Pomor pčela zbog tretiranja komaraca - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pomor pčela zbog tretiranja komaraca - 2 Galerija 1/6 >>
Komarci u Slavoniji ponovno stvaraju probleme. Ovoga puta, odgovorni su za veliki pomor pčela u Petrijevcima kraj Osijeka. Neutješni pčelari govore, tretiranje komaraca zaprašivanjem iz zraka, otrovalo je čak 90 posto posto pčela radilica. Ovu nimalo slatku priču donosi reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Tisuće mrtvih pčela kraj košnica, Marinu koji se pčelarstvom bavi 40 godina, tjeraju suze na oči.

"Ovo nisam doživio dosad. Prije par dana ovdje su visile brade, jer je bilo masa pčela. A sad vidite, gdje koja", kaže pčelar Stjepan Kraljček.

"Vidio sam avione da nadlijeću. Ajde da vidim kako pčele reagiraju na taj otrov. Kad ja vidim, pčele na ulazu koje se vraćaju, koče se, padnu s leta, imaju vrtoglavicu nekakvu. Nekakvo nenormalno ponašanje", rekao je pčelar Božo Banović.

Božo, također pčelar, primijetio je da pčele umiru netom nakon avionskog tretmana komaraca. I to u mednom polju biljke facelije.

Pročitajte i ovo Toplinski val u Hrvatskoj - 4 toplinski val u Hrvatskoj Meteorolog Nove TV objasnio zašto je nebo nad dijelom kontinenta zamućeno

"Prije špricanja komaraca u toj njivi je na kvadratni metar bilo par stotina pčela. Sve je kuvalo od pčela. Drugi dan, tek desetak pčela", rekao je.

Svjesni su pčelari da se komarci tretirati moraju, ali, govore, trebalo bi to činiti u vrijeme kada su komarci u letu, a ne njihove pčele.

"Zato što su avioni prerano išli na tretiranje komaraca. I sve te pčele koje su bile u polju su stradale. Nisu se vratile", dodao je Kraljček.

"Uistinu je neobičan ovaj prizor mrtvih pčela u mojoj ruci i ovdje pored košnice, ali ono što je još više potresno je ono što nam kažu domaćini pčelari, a to je da je 90% pčela umrlo na polju. One se ovdje niti ne vide", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

"Te su pčele pale u njivama. U šumi. U okolici su popadale mrtve", kazao je Banović.

Šteta je golema. Veterinarska inspekcija je izašla na teren kako bi uzela uzorke mrtvih pčela i analizirala uzrok smrti, ali struka ne dvoji - uzrok pomora dolazi iz zraka.

Pročitajte i ovo Admiral John Mauger Pronašli krhotine Obalna straža potvrdila tragičan kraj potrage: "Svi su putnici poginuli. Došlo je do katastrofalne implozije"

"Svaki pesticid može biti poguban za pčele. Sigurno da šteti ne samo pčelama nego i drugim svim insektima koji se nađu pod utjecajem tog pesticida. Komarce, dakako, treba tretirati. Ne možemo ljude ostaviti da polude od komaraca. Ali bi trebalo naći termin koji više odgovara", ističe Marin Kovačić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

No pravo rješenje problema je larvicidno tretiranje komaraca kada su još ličinke. No čini se da je za tu strategiju sada prekasno.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene