Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jesu li građani iskoristili ljeto za aktivno traženje posla, odnosno jesu li se zaposleni uspjeli opustiti na godišnjem odmoru ili su ih neprestano prekidali pozivima, istražio je MojPosao.


Da za tražitelje posla ni preko ljeta nema predaha, pokazuje podatak da 50 % ispitanika tijekom ljeta aktivnije nego inače pristupa traženju posla. Za 46% ispitanika traženje posla ipak ne ovisi o godišnjem dobu. Jedan je ispitanik razlog zašto nezaposleni nemaju mogućnost raditi pauze, sažeo u komentaru da mu 'posao treba za cijelu godinu'. Tek 4% ispitanika navodi da se ljeti odmara, odnosno ne traži posao, objavio je MojPosao nakon što je proveo istraživanje na 300 ispitanika.

Vezani članci Slika nije dostupna Otvoren prvi Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri Slika nije dostupna Posljednji sezonci odlaze kući, novi će posao teško naći

>> Mladi ste i nezaposleni? Iskoristite ove poticaje!

Kada je slanje otvorenih molbi u pitanju, 40% nezaposlenih ih šalje tijekom cijele godine. Da 'ljetno' traženje posla može biti dobra priprema za jesen, smatra trećina ispitanika (33%) koja upravo tada šalje otvorene molbe. Njih 27% ne vjeruje u njihovu snagu te čeka da se otvori natječaj.

Rad na unaprjeđenju znanja i vještina također nije aktivnost 'rezervirana' samo za ljeto. Čak 60% nezaposlenih radi na sebi tijekom cijele godine, dok ih petina (20%) ipak bira ljeto kao idealno doba godine. Preostala petina (20%) ljeto koristiti za odmor.

Od ispitanika koji ljeto koriste za usavršavanje, njih većina (66%) čita knjige, dok ih se polovica (50%) bavi kreativnim radom. Malo manje od trećine uči strani jezik (27%), dok informatičke tečajeve pohađa njih 10%.

O poslovnim obavezama na godišnjem odmoru razmišlja 47% ispitanika

Dok nezaposleni koriste ljeto za usavršavanje i traženje posla, zaposleni pojedinci iščekuju godišnji odmor kako bi se odmorili i 'napunili baterije'.

Ispitanici koji su u radnom odnosu u prosjeku dobivaju 23 dana godišnjeg odmora koje njih 77% iskoristi u dva ili više manjih odmora. Njih 15% godišnji odmor iskoristi odjednom, a preostalih 8% uopće ne ide na odmor.

Na godišnjem odmoru o svojim poslovnim obavezama ponekad razmišlja 47% ispitanika, dok se 28% ispitanika često, svjesno ili nesvjesno, ’zamara’ mislima o situaciji na poslu. Preostalih 25% ispitanika ipak se uspije u potpunosti 'isključiti'.

Rezultati istraživanja pokazuju da žene (67%) češće razmišljaju o poslu nego što to čine muškarci (33%). Poslovne obveze tijekom godišnjeg odmora rješava 78% ispitanika, ali samo hitne situacije, dok 19% ispitanika ipak odrađuje određeni dio posla kako bi si olakšali povratak na radno mjesto nakon odmora. Preostalih 3% ispitanika to radi samo zadnja dva dana godišnjeg odmora. 'Nisam se u mogućnosti opustiti jer moj posao ne može obaviti netko drugi', komentira jedan, dok drugi dodaje kako uskače kolegi po potrebi ako 'negdje zapne'.

Ipak, 42% ispitanika nisu 'control freakovi' odnosno ne provjeravaju situaciju na poslu tijekom godišnjeg odmora. Manji dio ispitanika, njih 28% ipak povremeno provjeri stanje, dok 17% ispitanika iskoristi zadnji dan godišnjeg za to. Stanje na poslu svakodnevno provjerava 13% ispitanika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju