Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sjednice u Slavonskom Brodu

Slavonci o učincima Vladina projekta Slavonija, Baranja i Srijem: ''Šteta da izumre Slavonija''

Što Slavonci misle o projektu Slavonija? (Foto: Dnevnik.hr)
Što Slavonci misle o projektu Slavonija? (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Anita Martinović (Video: Dnevnik Nove TV) Anita Martinović (Video: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV Što Slavonci misle o projektu Slavonija? (Foto: Dnevnik.hr) Što Slavonci misle o projektu Slavonija? (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sjednica savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (Video: Dnevnik Nove TV) Galerija 1/3 >>
Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kojim Vlada namjerava oživjeti gospodarski i demografski opustošenu Slavoniju, vrijedan je dvije i pol milijarde eura dobivenih iz Europskih fondova. Do sada je ugovoreno nešto manje od 15 posto tog iznosa - rečeno je na sjednici Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj u Slavonskom Brodu. Istražili smo imaju li Slavonci razloga za optimizam.

Sbzirom na to da je samo za Slavoniju u posljednjih nekoliko mjeseci ugovoreno projekata u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna, nekako se stvara lagani optimizam u Slavoniji.

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću" Građevinari na gradilištu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 novac potrošen na rabu Ovako si država pumpa statistike: U Projektu Slavonija završio primjer koji s njim nema nikakve veze

Otkad je Vlada osnovala svoj Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, a to je bilo početkom 2017. godine, nekako se ubrzalo povlačenje europskog novca. Podsjetimo, od 2014. do 2017. godine iz EU fondova za Slavoniju je povučeno tek 6 posto od 2,5 milijardi eura, a u svega nekoliko mjeseci tekuće godine gotovo 8 posto.

Ipak, svi se slažu da može više i bolje, jer taj europski novac nažalost nije počeo davati rezultate u najbolnijoj točki Slavonije - iseljavanju.

Što Slavonci misle o projektu Slavonija? (Foto: Dnevnik.hr) Sjednica savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (Video: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV

Pet slavonskih županija nalazi se na dnu po razvijenosti u Europi, odnosno spadaju unutar 5 posto najnerazvijenijeg područja Europske unije.

Sami Slavonci s kojima smo razgovarali kažu kako je lijepo vidjeti nove krovove, pročelja i kanalizaciju, no ističu da se od toga ne živi. Slavonci žele više novca u poduzetništvu jer se samo tako mogu otvoriti radna mjesta.

"Trebalo bi zadržati radna mjesta, privući radnu snagu i mlade. To bi sve trebao napraviti netko tko je kompetentan za to", rekao nam je jedan Brođanin.

"Bilo bi lijepo, šteta da izumre Slavonija. Barem zbog naše djece", poručio je drugi Brođanin.

No neki su i skeptični: ''Sve je obećano, ali nekako sumnjam. Da bar bude za naš narod, ali ne vjerujem baš'', rekao je jedan Požežanin.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene