Više od 10 tisuća radnika u Hrvatskoj za svoj rad nije primilo plaću, unatoč tome što je riječ o kaznenom djelu za koje se može dobiti i zatvorska kazna.


Provjerili smo koliko je presuda doneseno poslodavcima koji ne isplaćuju plaće i je li itko od njih završio iza rešetaka.

Vezani članci Kune, ilustracija (Foto: Pixsell,Igor Kralj) Neoporezivi topli obrok i vrtić, CRO kartice... Provjerili smo koje će tvrtke primjenjivati nove mjere Slika nije dostupna Neisplata plaća u Hrvatskoj je kazneno djelo, ali - samo na papiru

33 godine Mirjana Horvat je radila u Kamenskom. Kako je to raditi i ne primiti plaću, iskusila je na svojoj koži. "Nađete se na ulici nakon puno godina u jednoj firmi i nađete se na ulici. Ne znate kud. Osjećaj je strašan, neopisiv to čovjek doživi - strašno je", kaže ona.

Još uvijek radnice Kamenskog nisu vidjele dio plaća koje su zaradile prije sedam godina.

Danas se u toj istoj koži nalazi 10.632 radnika kojima poslodavci nisu isplatili plaće. Unatoč tome što je neisplata plaća kazneno djelo za koje se može dobiti i do tri godine zatvora.

Koliko je presuda je doneseno poslodavcima zbog neisplate plaća, upitali smo Ministarstvo pravosuđa i dobili odgovor. Naime, od početka 2015. do kraja veljače ove godine doneseno je 99 presuda, od čega 76 pravomoćnih. Nitko od poslodavaca u navedenom roku nije izdržavao kaznu zatvora zbog neisplate plaća.

Više od 3 400 poslodavaca ne isplaćuje plaće. Sindikalist Ozren Matijašević kaže, problem je u neprovedbi Zakona i tromom pravosuđu. "Niti DORH postupa promptno na otkrivanju nezakonja, niti je hrvatsko pravosuđe to mjesto gdje se rasprave po takvim djelima žurno ograniziraju, donose presude", ističe.

Pa se još uvijek, kažu u Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja, naleti na slučajeve gdje poslodavac ima novca, a ne isplaćuje plaće.

"Samo je zakon sad regulirao tu odredbu da poslodavac sam sebi da ukoliko u tekućem mjesecu nije za prošli mjesec isplatio plaću da mora blokirati svoj račun u korist svog radnika", kaže Ivan Madunić, ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca.

I sama država je među onima koji ne isplaćuju plaće. Kako onda očekivati da stvari krenu nabolje?

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju