Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država šuti

ČEKAJU VEĆ 6 GODINA Ni 8 mjeseci nakon prodaje, radnice Kamenskog još nisu dobile zaostale plaće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni osam mjeseci nakon prodaje bivše tvornice Kamensko, uplate ne sjedaju na račune radnica. Tvornica je prodana za najniži iznos pa i nema dovoljno novca za isplatu svih zaostalih plaća. Pomoć su radnice tražile od države, no odgovor - nikad nije stigao.

Zlatko Cvetković je u Kamenskom nekad radio, a u Kamenskom još uvijek - živi. Njegov unajmljeni stan nalazi se na zemljištu propale tvornice koja je prodana u ožujku. Zbog toga se boji što će biti s njegovim krovom nad glavom.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Novac Objavljeni brojevi Zagrebačke plaće rastu, pogledajte tko je zaradio najviše

''Mene nitko ništa ne obavještava, nitko ne pita ništa. Ali ja vjerujem u povoljan ishod'', kaže bivši radnik. ''Ja sam legalni stanar, imam ugovor o najmu stana''. 

U Kamenskom je radio 36 godina. Na ovoj adresi živi zadnjih - 27.

"Bilo je lijepo, zanimljivo raditi. Bilo je veselje. A kada je sve utihnulo, veliki problemi... Nigdje nikoga, ne čuje se ništa, samo lupanje prozora i propadanje firme, ništa drugo".

Zlatko je tek jedan od 400-tinjak bivših radnika koji još čekaju zaostale plaće i otpremnine. Kamensko je prodano prije osam mjeseci, no novac ne stiže na njihove račune.

"Još uvijek čekamo, 8 mjeseci kako je prodano. Ali već 6 godina čekamo naše plaće i ništa od toga'', kaže Štefica Relić.

"Od prvog dana ništa se nije promijenilo. Nećemo odustati od niti jedne naše lipe. Neka im bude to jasno", ističe Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko.

Iako je zemljište bivše tvornice Kamensko procijenjeno na 74 milijuna kuna, na kraju je doseglo najnižu cijenu - tri puta manju, tek 24 milijuna kuna. No, to nije dovoljno za isplatu svih zaostalih plaća, pa su radnice pomoć potražile od države. Iako ih politika nikad nije zaobilazila, radnice upravo državu smatraju glavnim krivcem za propast tekstilnog diva. I zato su tražile da se država u korist radnika odrekne svojih potraživanja. Vlada je u travnju zatražila izračun dugova. No tu je, čini se, sve stalo.

''Nije konkretno na mojem stolu, moram vidjeti o čemu se točno radi'', kaže ministar financija Zdravko Marić.

Kako doznajemo, više nema sudskih prepreka i isplate počinju za koji dan. Prva je na redu banka, zatim sudski i ostali troškovi pa naknada stečajnom upravitelju... A tek onda na red dolaze - radnici.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene