Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezna uprava objavila

Plaće ne isplaćuje 5000 hrvatskih poslodavaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj 15 230 ljudi za svoj rad nije dobilo plaću.

Porezna uprava objavila je popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće - njih je nešto više od 5000.
Podaci su to za prva tri mjeseca 2015. godine. Broj se u odnosu na kraj prošle godine prepolovio, no mala je to utjeha onima koji i danas prosvjeduju jer nisu plaćeni za svoj rad.

Radnici Adria čelika od njemačkog vlasnika traže isplatu šest zaostalih plaća ili da se pokrene stečaj.

'Pozivam Vladu RH što čeka na blokadu više od 280 dana, zašto ne pokrene stečaj, ili su njeni zakoni kako komu i kako zašto, poručuje Zvonko Šegvić iz Nezavisnog sindikata. 

U Hrvatskoj 5032 poslodavca nisu isplatila plaće za 15 230 radnika. Podaci su to porezne uprave za prva tri mjeseca 2015. godine. Na listi neplatiša su i tvrtke u vlasništvu države. Podpredsjednik Vlade Branko Grčić kaže - Toga ima i toga će uvijek biti.

Tako potpredsjednik Vlade komentira neisplatu plaća - ali uvjerava prema novom Zakonu o stečaju radnici će biti zaštićeniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće Slika nije dostupna Rezultat - porazan Istražili smo koliko je poslodavaca dosad završilo u zatvoru zbog neisplata plaća

Javna televizija objavila plaće svojih djelatnika

'Neisplata plaća postaje jedan od ključnih paramatera za pokretanje stečaja firmi koje ne isplaćuju plaće svojim radnicima pri čemu će radnici bi zaštićeni na način da će tri plaće, čini mi se, ako se ne varam biti isplaćene iz posebnog fonda za zaštitu radničkih prava', kaže Grčić.

A broj neplatiša i radnika bez plaća prepolovio se u odnosu na prosinac 2014. godine. Neki poslodavci isplatili su plaće zbog učestalih inspekcija i kazni, neki su zatvorili tvrtke, a neki sami sebi nisu isplaćivali plaće pa su skinuti s liste.

Ako im se ne isplate plaće ili ne pokrene stečaj radnici adria čelika u ponedjeljak će postaviti šator ispred tvornice, u kojem će ostati sve dok se ne ispune njihovi uvjeti.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene