Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kujundžić: Istraga o "slučaju Vrca" provodi se na svim razinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Kliničke bolnice "Dubrava" (KB "Dubrava") Milan Kujundžić izvijestio je da se istraga o možebitnim nepravilnostima u radu šefa Odjela za neurologiju Anđelka Vrce provodi po svim osnovama, rekavši da se u istragu uključilo i Državno odvjetništvo na prijedlog ministra zdravstva Darka Milinovića.

Novinarima su podijeljene preslike dvaju dokumenata - prvi je peticija od 30. svibnja ove godine u kojoj devet, od ukupno 11 liječnika Odjela za neurologiju, traže da voditelj Anđelko Vrca trenutačno odstupi s dužnosti "poradi potpune dezorganizacije i sloma neurološke službe u kojoj više nitko od nas ne može participirati".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milinović očekuje podrobnije izvješće i odluku ravnatelja KB Dubrava o 'slučaju Vrce' Slika nije dostupna Šef neurokirurgije u KB Dubrava rekorder po broju pogrešnih dijagnoza

Preslika drugoga dokumenta - izjave s današnjim datumom sadrži pak potpise petero liječnika Odjela za neurologiju te navod o telefonskoj suglasnosti dvaju liječnika u kojoj stoji da prije spomenuta peticija "nije sadržavala navode o stručnim nesposobnostima šefa Odjela" i zato se oni u potpunosti ograđuju od napisa u medijima.

Kako se navodi u izjavi liječnika, ona je potaknuta "senzacionalističkim napisima u medijima" i dodaje se da je svrha peticije - dopisa Ravnateljstvu "bila istaknuti probleme u funkcioniranju našega Odjela zbog loše organizacije i kadrovske nepopunjenosti".

Ravnatelj Kujundžić potvrdio je da se u KB "Dubrava" provodi unutarnji nadzor te da će, na njegov prijedlog, izvanredni stručni nadzor provesti i Hrvatska liječnička komora.

Istaknuo je da je zadaća svih tih nadzora utvrditi istinu na kojoj će se temeljiti i njegova odluka o eventualnim promjenama u Odjelu za neurologiju.

Izvijestio je da je, kao rezultat peticije neurologa, zatražio od Ministarstva zdravstva dopuštenje za raspisivanje natječaja za zapošljavanje još tri liječnika. Istaknuo je da je pozitivan odgovor Ministarstva rezultirao time da od danas na Odjelu rade dvije nove liječnice kojima će se uskoro pridružiti još jedan kolega.

Isto tako, dodao je, Upravo vijeće KB "Dubrava" prihvatilo je njegov prijedlog da Odjel za neurologiju postane Zavod za neurologiju što je u procesu provođenja, a značit će proširenje djelatnosti i odgovornosti.

Ravnatelj Kujundžić ustvrdio je da su medijski napisi učinili nesagledivu štetu KB "Dubravi" kao jednoj od hrvatskih najuglednijih bolnica, te hrvatskome zdravstvu i građanima.

Najavio je da će KB "Dubrava" podnijeti tužbu protiv onih koju su to učinili.

Na konferenciji se pojavio i liječnik Odjela za neurologiju Željko Klisović - jedan od potpisnika peticije od 30. svibnja koji je ustvrdio da je ravnatelj Kujundžić "izvršio pritisak na liječnike koji su potpisali današnju izjavu te da to nije mogao učiniti u njegovu slučaju budući da njegova egzistencija ne ovisi o plaći koju dobiva u KB 'Dubravi' kao što je slučaj s njegovim kolegama".

Poimence je naveo pacijente za čiju je smrt ili teško zdravstveno stanje, kako je ustvrdio, odgovoran neurolog Anđelko Vrca.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) potvrdilo je danas da je nadležno Državno odvjetništvo zatražilo od policije i drugih relevantnih tijela prikupljanje potrebnih činjenica, provjeru navoda kojima za sada raspolaže i provođenje izvida radi utvrđivanja eventualne odgovornosti šefa Odjela za neurologiju KB Dubrava Anđelka Vrce.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene