Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast cijena

Istarski pršutari zabrinuti, prodaju domaće proizvode, a mesa je sve manje: "Mi smo u teškoj situaciji"

Aktualno Galerija Istarski pršut - 5 Istarski pršut - 5 Foto: DNEVNIK.hr Istarski pršut - 4 Istarski pršut - 4 Foto: DNEVNIK.hr Istarski pršut - 3 Istarski pršut - 3 Foto: DNEVNIK.hr Istarski pršut - 1 Istarski pršut - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Istarski pršut - 2 Galerija 1/5 >>
Hoće li afrička svinjska kuga pomrsiti račune proizvođačima zaštićenog istarskog pršuta? U strahu su i proizvođači i uzgajivači, ali i kupci. Manjak sirovine znači veću cijenu. Iz resornog Ministarstva umiruju i kažu da se nezaražene životinje iz zona ograničenja mogu koristiti uz posebne oblike prerade. Više doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Zabrinutost se posljednjih dana uvukla među istarske pršutare pa su sve oči uprte u Vukovarsko-srijemsku županiju odakle i stiže sva sirovina od koje se proizvodi istarski pršut s oznakom izvornosti. Farma s koje će stići proizvođačici Mikeli Buršić Lisjak za sada je bez zaraze.

"Mi smo u teškoj situaciji, s obzirom na to da je to hrvatska sirovina, hrvatski uzgoj, u problemima, ali nadamo se za sada da će nas zaobići", kazala je.

Iako je farma u zoni ograničenja, svinjski butovi trebali bi stići, ali pod strogim uvjetima. Svinje moraju biti klinički pregledane, ne smiju pokazivati znakove bolesti i moraju ići na klanje u klaonice posebno određene od Ministarstva poljoprivrede. No, i objekt za preradu mora biti pregledan i stavljen na listu Ministarstva.

"Dopušteno je i proizvoditi proizvode s tog područja od zdravih životinja, one proizvode koji fermentiraju više od 270 dana. A to su svakako pršuti", smiruje državni tajnik Mladen Pavić.

Mikela kaže, i cijena svježeg buta mogla bi skočiti. Sada je osam eura po kilogramu. Daleko viša od ostatka Europe. Cijene, objašnjava, mogu rasti ako na tržištu cijena svinjetine raste.

No, ako tako bude, pitaju se građani, tko će si ga moći priuštiti. Istarski zaštićeni pršut sada košta od 30 do 35 eura za kilogram. Sirovine će biti manje i igre cijenama oko ponude i potražnje tek će početi.

Pročitajte i ovo Sukobi Izraela i Hamasa Iz minute u minutu VIDEO Hamas uputio jezivu prijetnju, Netanyahu oštro poručio: "Ono što ćemo učiniti našim neprijateljima u idućim danima odjekivat će među njima generacijama"

"Oni i očekuju i čuju i vide da je cijena svinjetine porasla, a to znači da je sada njima puno teža proizvodnja i nakon toga plasman", smatra Ezio Pinzan iz Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

Ali računaju, napominje, da će im velika potražnja za fetom istarskog pršuta pomoći u prodaji.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene