Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Šutjele zbog straha

'Ja sam žena s osam razreda škole. Sa sela, nezaposlena. Tko će meni vjerovati?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene koje su stale pred kameru Provjerenog napravile su to jer smatraju da netko treba stati na kraj onome što se događa u hrvatskim rodilištima.

Sve su šutjele jer su se bojale. Strahovale su da im nitko neće vjerovati. Jer što znači njihova riječ protiv uglednog liječnika. Zapravo, bile su sretne da su preživjele. Ali, onda se dogodio slučaj bebe koja nije preživjela!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna porođena carskim rezom U splitskom KBC-u uspješno obavljen porod kakav se događa jednom u deset godina Posljedice liječničkih pogrešaka - 7 Stravični slučajevi Svjedočanstvo liječnika o bizarnim i opasnim pogreškama: "Pacijent se žalio na bolove, nije se mogao ni sagnuti. Došao je na rendgen..."

Prošle godine inspekcija ministarstva zdravlja obišla je sva rodilišta, ali zaključak ministra Darija Nakića jest kako treba tek poraditi na komunikaciji. Upravo zbog toga, žene koje su stale pred našu kameru, odlučile su kako netko mora stati na kraj, onome što se događa u hrvatskim rodilištima. Jer, njihovi porodi nisu samo traumatični, oni su u granicama kaznenog djela!

'Svi su govorili važno da je dijete dobro i da si ti bolje, mani se toga, ali ostaju traume', priča Nataša.

'Dobila sam mnogo poruka i rekli su mi svi prijavi se, ali zbog nekih doktora i same sebe nisam htjela u javnost', kaže Ana.

'Šutjela sam jer tko će meni vjerovati. Ja sam žena s osam razreda škole. Sa sela, nezaposlena. Tko će meni vjerovati?', priča Valentina.

Bilo je bolje stati. Ne tražiti, istraživati, tužiti. Bilo je bolje zaboraviti. Matea opciju zaborava - nema.

Danima je u kući svojih roditelja. U vlastiti dom, sama nije mogla. Nije imala snage. S nama je ušla prvi put otkad se dogodila tragedija.

'Nakon svega što smo očekivali da ćemo zajedno na ova vrata ući sa nosiljkom i djetetom, došla sam sama, a muž na terenu. Sve je moglo biti drukčije, ali vrijeme ne mogu vratiti... da mogu barem', priča Matea Janković.

Nakon 6 godina potpomognutih oplodnji i jednog spontanog pobačaja, trebala je 30.01. na svijet donijeti sina. Rodila jest, no u naručje ga nikada nije uzela.

'Dijete je izašlo s leđa van. Nije plakalo. Da bi ga odnijeli iza nekog zida. Tu se strkalo svih doktora, od pedijatra i anesteziologa, svi. Ja ležim krvava na stolu da bi čula, stavi mu inzulin, daj injekciju. To je bilo stravično za slušat. Čula sam da i dalje ne plače, da bi počeo zvoniti telefon. Kad je zazvonio, ne znam tko je zvao on se okrenuo i pitao, jesi ti Matea Janković? On meni nakon tolikih 13 sati nije znao ime. Kasnije sam saznala da je to bila moja mama. Rekao je samo na telefon. Matea je dobro, a dijete je mrtvo', prisjetila se.

Potpisala je nalog za carski rez. Zahvat koji bi kaže spasio život njezina sina. Ali nikada nije obavljen. 'Dotični doktor nije htio. Rekao je da mu se ne da s time zafrkavati, ali malo vulgarnijim rječnikom', priča Matea.

Liječnikov sin ženama zaprijetio tužbom

Valentina prozvanog liječnika poznaje vrlo dobro. Deset godina pokušavala je ostati trudna. U bolnici je kaže bila više nego doma. U 22 tjednu trudnoće dobiva preuranjene trudove.

'Dolazi mi na bahat i ružan način. Kaže što ja radim ovdje, zašto sam uopće trudna, nakon čega doktor Vorgić kaže, ženu treba malo bolje pripaziti to je ipak IVF trudnoća i blizanci su u pitanju, a na to dotični liječnik ponavlja da sa mnom neće imati posla, jer su to za njega ionako mrtva djeca', priča Valentina.

Prvo joj je dijete umrlo pri porodu prije deset godina. Nakon toga je imala dva spontana pobačaja, tri izvanmaternične trudnoće. 4 neuspjele potpomognute oplodnje. Tek peta je uspjela.

Nitko od ovih žena se do prije par dana nije poznavao. A opet imaju toliko zajedničkog. Porod je svima bio trauma. I sve su rodile u istoj bolnici. Mnoge od njih, kod istog doktora.

'Kad sam objavila svoju priču na FB nisam imenovala doktora i neću, ali kad sam objavila, javilo se ne znam koliko žena, tisuću ...koje su prepoznale tog doktora', kaže Matea Janković.

A prepoznao ga je i vlastiti sin. Koji je ženama koja su svoja svjedočanstva podijelile na Facebook stranici zaprijetio tužbom zbog klevete. S njime je razgovarao,neformalno, šef hrvatske liječničke komore.

'Interesirao sam se je li istina to što piše u medijima i da vidim što on kaže', kaže Trpimir Goluža, a na pitanje što kaže odgovara: 'Kaže da ono što se dogodilo u medijima nije vjerno prikazano'. Goluža dodaje da ne može suditi je li došlo do pogreške i da će to prosuditi inspekcija ministarstva.

Bolnica bez komentara

I danima nakon tragedije, bolnica nije željela ništa komentirati.

U ponedjeljak i utorak u vinkovačkoj bolnici bila je inspekcija ministarstva zdravlja. Što su doznali? Je li bilo liječničke pogreške? Je li bilo sličnih situacija pri porodima, nismo uspjeli saznati. Rekli su nam da će sve biti jasnije nakon izvida Ministarstva zdravlja.

Matea je i dalje u šoku, pod tabletama za smirenje. Sa papirima i okružena ženama koje su joj došle dati podršku. Njezina tragedija navela je žene iz okolice Vinkovaca da dignu glas.
Sve tvrde, bile su žrtve, a ne rodilje. I dok se prstom najviše upire na dr. Kolaka, neke od njih tvrde - nije samo jedan liječnik u pitanju.

Ana je majka 7 godišnje djevojčice. To joj je jedino dijete. Tako će nažalost i ostati. Tri je dana ležala u bolnci dok joj curila plodova voda. Liječnici su inzistirali da rodi prirodno. No došlo je do komplikacija.

'Kad sam se porodila mala se već bila nagutala plodove vode i jedna doktorica za koju sam čula da ju je spasila ju je odvela u Osijek na neonatologiju', prisjetila je Ana. Ona je pala u septički šok, krvarila je i nitko nije mogao zaustaviti krvarenje.

'Dali su mi 60 litara krvi preko transfuzije. Kako su davali tako je ona tekla. Počeli su mi otkazivati organi, bubrezi, srce je radilo na 20 posto', priča.

Izvadili su joj jajnik, maternicu. Zbog visoke temperature, prebačena je u Zagreb nakon nekoliko tjedana.

'Kad sam došla na magnet, našli su to strano tijelo zbog kojeg sam imala temperaturu. Izvadili su i to i jajnik, pala je temperatura, ali sam pokupila bolnički bakteriju', kaže Ana.

Dobila je i epilepsiju. Cijelu godinu dana, netko je morao biti s njom. Nije bila sposobna sama brinuti o djetetu. 'Znači moje je život krenuo ispočetka. Od učenja hodanja i pričanja, nisam ništa mogla. Ja nisam znala skoro ništa. Sad mi se u biti vraća sve', objašnjava.

Posljedice osjeća i Nataša. Njezin porod završio je poderanim debelim crijevom. Kaže da se liječnik u Osijeku križao. Marija je rodila bez carskog reza, premda je imala polomljenu zdjelicu. Nitko to nije primijetio, dok nije rodila. Premda se tjednima prije žalila na bolove.

'Supruga je uveo u hodnik i rekao mu da su eto napravili propust i da nisam smjela roditi prirodno, i da ih možemo tužiti, ali da to nije baš poželjno', priča Marija.

Željki uslijed odugovlačenja s porodom, dijete zadobiva teške ozljede. 'Martin je prošao sa parezom i oštećenom cijelom vratnom kralježnicom, ima Hornerov sidrom i autizam,. cijeli niz dijagnoza', kaže Željka.

Sve su to možda mogle izbjeći carskim rezom

Mogli bismo možda nastaviti ovako satima. Poanta - sve su imale težak porod. I svaka i dalje osjeća posljedice. Sve su to možda mogle izbjeći carskim rezom.

'Kad su moji došli i pitali zašto me nije porodio na carski, rekao je da ovo nije željaona, već rađaona', priča Matea.

Matein slučaj vjerojatno je jedan od ekstremnijih koji se dogodio. Smrt djeteta, dovoljan je šok. Ali nažalost ni tu nije bio kraj!

'Pitao me hoću li sahraniti dijete, rekla sam da hoću i to su moji rekli isto. Pa je njima rekao: ako se želite cijeli život brinuti za mali grob i imate novaca, vi ga sahranite! Šta da ga bace negdje na smetlište? Kad smo rekli da ćemo tražit obdukciju pitao me, je li ja znam kako se radi obdukcija? Meni je to izgledalo kao da netko želi da to ne radimo', priča Matea i dodaje da je obdukcija 'pokazala da se dijete ugušilo u plodnoj vodi od paćenja, od patnje je dobilo upalu pupka i pupkovine i to je pokazao nalaz'.

Vrijeđanje, neprofesionalnosti i potezi koji su mogli i jesu nekima trajno narušiti zdravlje, nisu novost. Prije godinu dana u velikoj akciji udruge Roda, prekinuta je šutnja. Tisuće žena reklo je svoje iskustvo.

'Imale smo sastanak u ministarstvu zdravlja, ali ništa se od svega nije odradilo, osim te inspekcije ministarstva po rodilištima. S time da konačni rezultati nisu dostupni ni nama ni javnosti', priča Daniela Drandić i dodaje da im je ministar rekao da ne brinu i da je sve u redu.

'Vjerujem da ima problema u hrvatskim rađaonicama'

Prema izvješću ministarstva zdravlja, hrvatska je po broju mrtvo rođene djece i poroda završenih kirurškim putem bolja od euro prosjeka. Taj kirurški put podrazumijeva i carski rez. Je li bolje što ga ima manje? Naše sugovornice se ne bi složile.

'Vjerujem da ima problema u hrvatskim rađaonicama, ali mislim da samo zajednički možemo riješiti taj problem. Bilo koja žena ako je suočena sa nasiljem, da to odmah prijavi, na licu mjesta. To se ne smije događati', smatra Goluža.

Premda se dio liječničke zajednice s time neće složiti, ovo nije poziv na linč! Ovo je poziv da se nešto poduzme. Neke od ovih žena vode sporove. Ana je ostala anonimna ne samo jer tuži bolnicu, već jer i dalje mora redovito na kontrole zbog uništenog zdravlja. Spor vodi i Željka. Marija i Nataša, ne vide smisao. Valentina na to nije ni pomislila. Ona je svoju bitku dobila prije par godina.

'Ja sam ostvarila svoj cilj. Postala sam majkom. Najsretnija sam kad čujem mama, mama… Ništa drugo mi ne treba. Treba mi samo da moja kći ne doživi što sam ja. Jedino to', zaključuje Valentina Vidulin.

Više ne žele imati djecu

Ni jedna od ovih žena više ne želi imati djecu. Neke niti ne mogu. Matea nema planova. Njezin život se tek treba vatiti u normalu. 'Dijete mi nitko vratit neće, ali ne želim da žene šute... koga se bojite… zašto šutimo, znam da živimo u ovoj jadnoj Hrvatskoj. Ali ja sam progovorila, moja je priča prebolna. Kao što ste rekli i za slušati, a kamoli za proživjeti, ali smo opet tu pred kamerama. I govorim', poručuje Matea.

Tijekom cijele prošle godine ministarstvo zdravlja provodilo je inspekciju hrvatskih rodilišta.
Zaključak je kako najviše nedostaje komunikacije? Ministar Nakić odlučio je zato uvesti novinu. Jedan sat rada na dan, svaki liječnik mora odvojiti za informiranje pacijenata.
A žene koje su am stale pred kameru i ispričale svoje priče, osnovat će udrugu. Cilj im je kažu zaštititi trudnice i spriječiti da se slične sudbine ne ponavljaju!

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene