Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Isplata dividendi braniteljima-članovima FHB prolazi bez poteškoća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član Upravnog vijeća Fonda hrvatskih branitelja (FHB) Petar Lovrić izjavio je da danas, prvog dana isplate dividendi u poslovnicama Finacijske agencije (FINA) hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji tzv. "udjelničarima", teče bez poteškoća.

Dividenda za oko 504 tisuće "udjelničara" isplaćuje se u poslovnicama Fine i nema ograničenja, odnosno nema određeni rok do kojega se mora isplatiti.

Pročitajte i ovo Dionice rekordna godina Hrvatski Telekom isplatit će dioničarima najviši iznos dividende u zadnjih 11 godina Slika nije dostupna Neizvjesna budućnost Fonda hrvatskih branitelja

Riječ je o više od 127 milijuna kuna što je trećina dobiti Fonda, a ukupna dobit kroz ove tri godine je oko 381 milijun kuna. Prema Zakonu o FHB-u trećina dobiti se reinvestira, trećina se dijeli "udjelničarima", a trećina ide u Fond za stipendiranje i Zakladu hrvatskih branitelja.

Prema dojavama s terena sve teče normalno u isplati dividendi od 21,78 kuna po udjelu koje posjeduju hrvatski branitelji ili članovi njihovih obitelji, rekao je Lovrić.

Jedini problem za koji smo doznali jest da su neki branitelji izgubili potvrde Erste Investa o svojim udjelima, a bez njih se ne može podići dividenda, dodao je.

Lovrić savjetuje tim braniteljima da upute dopis Erste Investu - društvu za upravljanje imovinom Fonda uz preslik osobne iskaznice kako bi se onima koji su izgubili potvrde mogle izdati nove.

Osnovana su i četiri stožera za prigovore koji se nalaze u MORH-u, MUP-u, Erste Investu i Ministarstvu branitelja pa se svi mogu od 8 do 20 sati javiti s eventualnim pitanjima.

Erste Invest priopćio je danas da s terena nema nikakvih dojava o bilo kakvim značajnijim problemima te se nada da će sve proteći u najboljem redu i tijekom sljedećih dana.

Erste Invest, stoji u kratkom priopćenju, kao jedan od sudionika ovog procesa u stalnom je kontaktu i s predstavnicima Fine.

Branitelji od 14. travnja mogu podnijeti zahtjev za prodajom svojih udjela u Fondu branitelja. Ministrica branitelja Jadranka Kosor izjavila je da se, kada počne prodaja neće moći znati koliko je branitelja predalo zahtjeve jer je taj podatak tajna.

Ministrica je nedavno, kao i više puta ranije, pozvala branitelje da ne prodaju svoje udjele kako bi se Fond održao. To im je preporučio i predsjednik uprave Erste Investa Josip Glavaš ističući da nije povoljan trenutak za prodaju tih udjela zbog lošeg stanja na tržištima kapitala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene