Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor objavila je na današnjoj konferenciji za novinare da u petak, 11. travnja, putem poslovnica Fine počinje isplata dividende za oko 504 tisuće tzv. "udjelničara" Fonda hrvatskih branitelja (FHB) po cijeni udjela od 21,79 kuna.


Riječ je o dobiti FHB-a od oko 381 milijun kuna od koje se trećina, prema Zakonu o FHB-u, dijeli udjelničarima, trećina dobiti se reinvestira, a trećina se dijeli Zakladi hrvatskih branitelja i Zakladi za stipendiranje djece hrvatskih branitelja, rekla je Kosor.

Vezani članci Slika nije dostupna U srijedu isplata dividende iz Fonda hrvatskih branitelja za 2008. Slika nije dostupna Isplata dividendi braniteljima-članovima FHB prolazi bez poteškoća

Sve je spremno za isplatu dividende putem poslovnice Fine i nema potrebe za velikim gužvama krajem ovoga tjedna, dodala je.

Za podizanje dividende, rekla je, potrebna je osobna iskaznica kao i potvrda od Erste Investa (društva koje se bavi upravljanjem FHB-a) koju su branitelji već dobili.

Ponovno je poručila braniteljima da nakon 14. travnja, kada istječe moratorij na prodaju udjela, dobro razmisle ako žele prodati svoje udjele.

Međutim, nastavila je, branitelji koji to žele, svoje zahtjeve mogu predati u poslovnicama Fine ili Erste banke, te je istaknula da će podatci o hrvatskim braniteljima, koji žele prodati svoje udjele, biti stroga tajna.

U ime Erste Investa, Josip Glavaš rekao je da se sve tehničke upute za podizanje dividende i prodaju udjela mogu naći na internetskim stanicama Erste Investa te da nema potrebe za žurbom u podizanju dobiti.

Napomenuo je da će, u slučaju prodaje udjela, Erste Invest za svoje klijente pokušati prodati udjele po najboljoj cijeni 60. dan po podnošenju zahtjeva za prodajom.

Predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor finacijskih usluga (HANFA) Ante Samodol naglasio je da je FHB fond posebne namjene i nije fond s javnom ponudom te je naglasio da je zajamčena tajnost podataka onih koji žele prodati svoje udjele i da će te povlaštene podatke znati samo nekolicina ljudi.

Stajalište je HANFA-e da s tim podatcima treba oprezno postupati kao u slučaju prodaje dionica HT-a kada smo držali pod kontrolom broj ljudi koji su upisivali dionice. Tako i u ovom slučaju ne želimo da špekuliranje tim podatkom na bilo koji način utječe na tržište, istaknuo je Samodol.

Na upit novinara zna li po kojoj cijeni će branitelji prodavati svoje udjele jer prema Zakonu o FHB-u za otkupnu cijenu udjela uzima se cijena koja vrijedi 60. dan od dana podnošenja zahtjeva, član Upravnog odbora Fonda Petar Lovrić rekao je da je za iznos bitna cijena na 60. dan dvomjesečnog roka koji je odredila Vlada.

Ocijenivši ga kao element zaštite, Lovrić je rekao da se time štite i Fond i udjelničari od bilo kakvih zlouporaba i prijevara, bilo branitelja bilo Fonda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju