Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Islandski premijer Sigurdur Ingi Johannsson podnio je ostavku u nedjelju nakon prijevremenih parlamentarnih izbora na kojima nijedna stranka nije osvojila većinu, otvorivši put za intenzivne pregovore o sastavu nove vlade.


Objava o ostavci je uslijedila nakon što je njegova Napredna stranka pretrpjela poraz na izborima u subotu osvojivši samo osam mjesta u parlamentu. U prošlom sazivu parlamenta imala je 19 od ukupno 63 zastupnika.

Vezani članci 10-godišnjak s autizmom izgradio najveću repliku Titanica od lego-kockica (Foto: icelandmonitor.mbl.is/Árni Sæberg) Svaka čast: 10-godišnjak s autizmom izgradio najveću repliku Titanica od lego-kockica Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Island prvi u svijetu: Cij do kojeg će pokušati doći kaznama i prijetnjama novčanim kaznama

Johannsson je rekao na tiskovnoj konferenciji da je taj potez u skladu s Ustavom, čije odredbe predviđaju njegov ostanak na dužnosti do osnivanja nove vlade.

Predsjednik Gudni Johannesson trebao bi povjeriti mandat za sastavljanje nove vlade ministru financija Bjarniju Benediktssonu, čija je Stranka neovisnosti osvojila 21 mjesto u subotu.

Napredna stranka činila je vladajuću koaliciju desnog centra s manjinskim partnerom Strankom neovisnosti, ali su sazvani prijevremeni izbori nakon što je Johannssonov prethodnik Sigmundur David Gunnlaugsson bio prisiljen podnijeti ostavku nakon objave Panamskih dokumenata u travnju.

U njima je otkriveno da su tadašnji premijer Gunnlaugsson i njegova supruga imali 'offshore' kompaniju na Britanskim Djevičanskim Otocima. Gunnlaugsson je podnio ostavku nakon masovnih prosvjeda u travnju iako je tvrdio da nije ništa zgriješio.

Objava Panamskih dokumenata oživjela je osjećaje iz financijske krize 2008. i urušavanja islandskog bankarskog sustava te potaknula nepovjerenje u političku elitu.

Gunnlaugssonova ostavka nije zaustavila prosvjede i vlada je odlučila skratiti svoj mandat i raspisati prijevremene izbore. Redovni su trebali biti na proljeće iduće godine.

Radikalna Piratska stranka i tri njezine saveznice lijevog centra dobili su 27 mjesta u parlamentu na izborima u subotu, ali nisu uspjele osvojiti većinu. (Hina)