Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''takvu odluku nismo donijeli''

Ipak ništa od slobodnog vrijeđanja u Saboru: Predsjednik Ustavnog suda očitao lekciju Jandrokoviću

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović održao je lekciju šefu Sabora Gordanu Jandrokoviću i objasnio mu što zapravo govori presuda Ustavnog suda u slučaju idiot.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbio je u srijedu izreći opomenu Vlahi Orepiću, koji je ministra, ravnatelja policije i sutkinju nazvao sramotom za državu. Pozvao se tada na odluku Ustavnog suda u slučaju Mesić - Hitrec i rekao zastupnicima da slobodno govore što žele.

Pročitajte i ovo Ilustracija poručili mu da prestane Nisu svi ustavni suci bili za ovakvu odluku o Milanoviću, neki su odbili glasati Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Parlamentarni izbori 2024. Ustavni sud upozorio Milanovića i SDP: ''Možemo poništiti izbore''

"Smatram da nije bilo povrede Poslovnika, a tim više što sam danas ujutro pročitao odluku Ustavnog suda vezano za korištenje izraza idiot. Ne bih se usudio ići i iznad onoga što je Ustavni sud poručio svima nama tako da amnestiram kolegu Orepića, a i poruku svima vama – slobodno govorite što želite", rekao je tada Jandroković.

Ustavni je sud u slučaju Stipe Mesića protiv Hrvoja Hitreca, koji je bivšeg predsjednika nazvao idiotom, ukinuo presudu Hitrecu koji je bio kažnjen s 10 tisuća kuna zbog kaznenog djela protiv časti i ugleda. Predmet je vratio Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na ponovni postupak uz zaključak da ta izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod.

Prvi čovjek najvišeg suda u državi Miroslav Šeparović kaže da je iznenađen Jandrokovićevom izjavom. Njegovu izjavu da se može slobodno vrijeđati smatra neprimjerenom. ''Reći nekome da može vrijeđati saborske zastupnike i govoriti recimo smeće, čoban, idiote i pozivati se na odluku Ustavnoga suda potpuno je pogrešno'' rekao je. Objasnio je da je Ustavni sud ocijenio da takve riječi nisu primjerene i imaju uvredljivi sadržaj, ali je ''drugo pitanje treba li netko zbog toga biti osuđen na kaznu zatvora ili platiti veliku novčanu kaznu''.

Dodaje da se Ustavni sud nije obraćao Saboru, nego sudovima, da kad budu donosili presude u ovakvim slučajevima uzmu u obzir kontekst i odluče hoće li nekoga kazniti ili ne. ''Apsolutno je netočno da je Ustavni sud rekao da je prihvatljivo nekome reći da je idiot'', rekao je Šeparović i dodao da oni koji vode sjednice mogu upozoriti i opomenuti zastupnika koji vrijeđa. ''Mi takvu odluku nismo donijeli'', rezolutan je Šeparović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene