U Hrvatskoj nije klima za ulagače, kažu nam to sami investitori koji prije nego što ulože kunu, izgube sto kilograma živaca, ali i pune vreće novca. Kao i sve Vlade do sada, i aktualna je odlučila nešto promijeniti.

Galerija Nova pravila za strateške investitore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nova pravila za strateške investitore (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nova pravila za strateške investitore (Foto: Dnevnik.hr) - 4 +0 Nova pravila za strateške investitore (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Investicije će ubuduće postati strateške za manje novca. Prema novom prijedlogu zakona iznos ulaganja za stratešku investiciju smanjen je sa 150 na 75 milijuna kuna, a potpomognutim područjima s 20 na 10 milijuna kuna. Uz to uvodi se kazna za odustajanje od investicije.

Vezani članci Ivica Todorić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Todorić: "Prije 6 godina oteli su mi kompaniju, a dosad su pale tri optužnice. To je sramota. Obveznice? Mislio sam da to skupljaju da mene isplate" Milan Kujundžić (Dnevnik.hr) Kujundžić se štrajka ne boji: ''Protestirat će nekoliko desetaka ljudi, velika većina liječnika primarne medicine zadovoljna je zakonom"

''Vjerujem stoga da će ove izmjene koje se ovdje predlažu pridonijeti da ovaj postupak postane atraktivniji i za privatne investitore'', rekla je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Do sada je strateškim proglašeno 17 projekata, no samo tri su privatne investicije. Jedan od razloga zašto nema više privatnih je i činjenica da će se treći put u tri godine mijenjati zakon o strateškim investicijama.

''Imamo značajne prigovore o nepredvidljivosti poslovanja i to je jedan od bitnih razloga zbog kojih investitori važu hoće li ili neće ulagati u Hrvatsku', rekao je Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Iz Agencije za investicije broje da je ove godine realizirano 30-ak investicija vrijednih oko 600 milijuna eura.

''Od velikih infrastrukturnih projekata poput zračne luke Zagreb, do novog proizvodnog pogona Belupa, Dukati energije do novih hotela'', rekao je Zdenko Lucić iz Agencije za investicije.

Investirali bi, ali...

Njemački vlasnici tvornice autodijelova u Pisarovini još bi investirali, ali su osam mjeseci čekali novu pristupnu cestu do tvornice, a već tri godine čekaju da im se riješi problem nestanaka struje.

''Mi smo danas na razini 300 radnika u Pisarovini. Ciljevi i ambicije su nam veći, ali nekako brenzamo sami sebe, jer vidimo da sama Hrvatska ne napravi dosta da bi se mi mogli više razvijati'', rekao je Daniel Hrup, glavni direktor tvornice.

Hrvatska ima upola manje stranih investicija od prosjeka šire istočne Europe, ističe ekonomist Hrvoje Stojić i uglavnom se svode na zadržanu dobit banaka i telekoma.

''Druge zemlje na istoku Europe više privlače investicije u proizvođačke kapacitete koji su pokretači i izvoza u tim zemljama'', rekao je Stojić.

Britanski Financial Times Hrvatsku je proglasio sedmom u svijetu po potencijalu za investiranje u turizam, ali nikad hrvatskoj potencijal nije ni bio upitan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju