Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat priopćenjima

Ministrica kulture Anu Lederer optužila da prejudicira ishod javne rasprave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U odgovoru na jučerašnju izjavu intendantice zagrebačkog HNK Ane Lederer, Ministarstvo kulture tvrdi da je prepuna pogrešnih podataka i činjenica.

Ministarstvo kulture reagiralo je danas na izjave intendantice HNK u Zagrebu Ane Lederer priopćenjem u kojemu ističe da su prepune pogrešnih podataka i činjenica te ocjenjuje kako njezino otvoreno pismo nije prilog javnoj raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o kazalištima nego prejudiciranje njezinog ishoda.

Izjave intendantice HNK "prepune su pogrešnih podataka i činjenica čime se javnosti ne prezentiraju točne informacije", ističe Ministarstvo napominjući da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištu precizira tko je nadležan i odgovoran za konačni prijedlog za imenovanje intendanta HNK. Grad Zagreb, ističe Ministarstvo, neće izgubiti nego će biti izjednačen s ostalim gradovima gdje intendanta kazališta potvrđuje ili ne potvrđuje ministar.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Komentirao i Ministarstvo kulture Plenković uzvratio Milanoviću: "Nastavlja voditi halucinirajuću politiku, ima proruski narativ i šteti Hrvatskoj" Slika nije dostupna Saga se nastavlja Novi pokušaj izbora intendanta zagrebačkog HNK: U igri ostali Lederer i Visković

>> Lederer ministrici Zlatar: Ako Zagrebu uzimate HNK, preuzmite i račune

"Prijedlogom izmjena Zakona ne ukida se mogućnost Grada Zagreba da predloži, putem natječaja koji provodi Kazališno vijeće, svog mogućeg kandidata, kao što je i u drugim lokalnim zajednicama. Također, HNK u Zagrebu jedino je nacionalno kazalište u kojem je postotak udjela države prilikom financiranja 51 posto naspram 49 koji pripadaju gradu. Druga nacionalna kazališta, putem financiranja programa i projekata, Ministarstvo kulture financira daleko manje nego HNK u Zagrebu, a izbor intendanta potvrđuje ministar ili ministrica", stoji u priopćenju.

Ministarstvo navodi i da je krajem prošle godine provelo upravni nadzor u HNK, a Ministarstvo financija proračunski nadzor "koji jasno upozoravaju na neracionalno upravljanje".

U priopćenju Ministarstvo napominje da je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištu na javnoj raspravi i zaključuje da "otvoreno pismo Ane Lederer nije prilog javnoj raspravi nego prejudiciranje kakav bi ishod trebao biti". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene