Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTVRDILA INSPEKCIJA

Dekanica i profesor godinama peglali službene kartice: Trošili novac na parfeme, skupe ručkove, putovanja...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inspektori Ministarstva financija utvrdili su da su dekanica zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Jadranka Frece i bivši dekan Damir Ježek koristili službene kartice za luksuzne stvari, restorane i putovanja.

Inspektori Proračunskog nadzora Ministarstva financija utvrdili su da su tijekom 2019. i 2020. Jadranka Frece i Damir Ježek potrošili 155.049 kuna pravdajući troškove nevjerodostojnom dokumentacijom ili tako da se razlog čašćenja i davanja poklona uopće ne može razaznati.

Ježek je, na primjer, 25. svibnja 2019. službenom karticom platila račun od 3652,50 kuna u zagrebačkom restoranu. Budući da je još uvijek nepoznato koga je tadašnji dekan zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) počastio, inspektori su utvrdili da je prekršio Zakon o proračunu.

Pročitajte i ovo Ilustracija kaos na ulicama Pogubljen prvi prosvjednik osuđen na smrt: Obješen u zoru, zemljom bjesne novi nemiri

U lipnju 2019. Ježek u Pragu troši 3520 kuna za šest parfema, koje pravda pod reprezentaciju, no budući da "nije poznato kojem su poslovnom partneru kupljeni pokloni", i ova je kupovina označena sumnjivom po javni novac, objavio je Telegram.

U listopadu 2019. službenu karticu počinje koristiti i Jadranka Frece, tada novoizabrana dekanica PBF-a. Novac troši na odijela, haljine, skupe muške košulje, kozmetiku, set tanjura, pribor za jelo, sunčane naočale Ray Ban, nakit i parfeme. Te troškove pravda "darivanjem poslovnih partnera", odnosno fakultetskom reprezentacijom.

Pročitajte i ovo Tamna strana svjetskog prvenstva u Katru - 2 VEČERAS U PROVJERENOM Tamna strana svjetskog prvenstva: Zviždači i novinari o optužbama za korupciju i smrti stranih radnika

Nadzor se bavi i putovanjem Frece i Ježeka na znanstvenu konferenciju na indonezijski otok Bali u studenom 2019. godine. Ondje su platili smještaj u luksuznom resortu, majice u Hard Rock Caféu, Polo majice, a Ježek na odlasku s Balija u duty free shopu na aerodromu troši više od 12.000 kuna na, kako je po računima utvrdio nadzor, parfeme i nakit.

Sporna je i situacija iz siječnja iste godine. Tada su Frece i Ježek otputovali na konferenciju u Valenciju po nalogu za službeno putovanje koje im je izdalo Sveučilište Sjever. Troškove kotizacije za konferenciju te noćenje podmirili su službenom karticom PBF-a, ustanove koja ih na taj službeni put nije poslala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene