Emisija Provjereno u nekoliko je navrata upozoravala na konje koji Velebitom i prometnicama na tom području šeću bez nadzora. Problem je kulminirao kada su ubijena dva konja, a još dva eutanazirana zbog zadobivenih rana. U kakvom su stanju ostali konji na obroncima Velebita došli su provjeriti inspektori.

Galerija


Veterinarski inspektori i inspekcije Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Agencijom za plaćanja provjeravaju konje u zaleđu Novog Vinodolskog.

Vezani članci Ivana Paradžiković Ivana Paradžiković čitanjem priče podržala kampanju #citajdoma Udruge SOS dječje selo Hrvatska Obitelj nakon potresa smještena u studentskom domu Provjereno donosi priču o obitelji koja je ostala bez doma: ''Ova neizvjesnost ubija, strah, a onda posljedično nema slobode''

"Ovo su konji koji uglavnom žive slobodno. Mi ih hvatamo, čitamo njihov identifikacijski kod preko čitača mikročipova i provjeravamo jesu li u bazi podataka", rekao je Gordan Jerbić, načelnik Inspekcijskog nadzora uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Posla je mnogo i trajat će tjednima, a s inspektorima su na terenu bili i vlasnici konja.

"Podržavam da se sve radi po zakonu. Konji su na pašnjacima, pašnjaci nisu ograđeni, ali to ne znači da neće biti i ne znači da se ljudi ne brinu o konjima", rekao je Mijat Jovanović iz konjogojske udruge Pimorac.

Nebrigu o konjima inspektori nisu primijetili. No, nedavno su baš na tom području ubijena dva konja, dok su dva prostrijeljena. Vlasnici su o razlozima složni.

"Oni to rade zbog ljubomore jer kažu da mi dobivamo poticaje, što mogu i oni", rekla je vlasnica konja Milena Stilin.

Isto misli i Mile Mataija. "Ja živim od poticaja, a oni su ljubomorni na to", rekao je.

Inspekcija će na temelju rezultata nadzora odlučiti o daljnjim mjerama protiv vlasnika konja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr