Na problem konja koji lutaju cestama dok njihovi vlasnici dobivaju poticaje novinari Provjerenog upozoravaju godinama. Ministri su pred kamerama obećavali riješiti stvar, ali ništa se nije pomaknulo s mrtve točke. U petak su u Krivom Putu kod Vratnika dva konja ubijena, a dva ranjena te kasnije eutanazirana. Samo dan poslije, kod Gospića, jedan je konj izletio na cestu i prouzročio nesreću tijekom koje je auto je završio na krovu. Istovremeno, Ministarstvo poljoprivrede krenulo je s kampanjom reklamiranja poticaja. Također je najavilo da će napokon početi raditi svoj posao.

Galerija


Mirnim krajem iznad Senja ove su nedjelje odjekivali pucnji. Nakon što je ranjen u nogu, jednom konju nije bilo spasa te su ga veterinari uspavali. Strašan prizor kulminacija je dugogodišnjih svađa vlasnika konja i onih kojima ti konji rade štetu. Svemu tome kumovale su institucije koje godinama ignoriraju ovaj problem.

Vezani članci Provjereno istražuje: Na tuđoj zemlji dignuli kuću, a HEP im dovodi struju Na tuđoj zemlji dignuli kuću, a HEP im dovodi struju – u kući živi potpredsjednica splitskog HNS-a Vjekoslav Đaić donosi koje se kontrole ipak provode, a koliko i kako se najčešće vara (Foto: Dnevnik.hr) Može li se tim novcem kupiti novi auto? Koliko se i kako najčešće vara kod dobivanja poticaja za poljoprivrednike

Na teren su došli policija i veterinarski inspektori, a o svemu je obaviješteno i Ministarstvo poljoprivrede, koje tvrdi da će riješiti problem zanemarivanja konja.

Podsjetimo, bivši ministri tvrdili su da će ovaj problem riješiti još u lipnju 2013. godine: "Budite sigurni da ćemo sve učiniti da sustav funkcionira", tada je rekao Tihomir Jakovina.

Problem konja koji lutaju cestama dok njihovi vlasnici dobivaju poticaje ne rješava se godinama (Foto: Dnevnik.hr) - 6
Problem konja koji lutaju cestama dok njihovi vlasnici dobivaju poticaje ne rješava se godinama (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr

Aktualni ministar o problemu konja ne želi pričati. Umjesto pisanog odgovora, pred kamere je poslao državnog tajnika.

"Sad na kraju postoji volja da se riješi taj problem, ne zato što je to sada vruća tema, nego zato što želimo urediti stanje u sektoru poljoprivrede", rekao je Željko Kraljičak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Konji svojim lutanjem ugrožavaju promet

U utorak je vozač automobila naletio na konja koji je bio na cesti kod Gospića. Srećom, izvukao se s lakšim ozljedama. Prije tri godine otac troje djece iz Senja na isti je način smrtno stradao u blizini.

Problem konja koji lutaju cestama dok njihovi vlasnici dobivaju poticaje ne rješava se godinama (Foto: Dnevnik.hr) - 6
Vozač automobila naletio je na konja koji je bio na cesti kod Gospića (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Takvih je prometnih nesreća bilo i u okolici Sunje. No promet je samo dio problema. Neke su livade pune strvina mrtvih konja, a na jednoj su lokaciji niz padinu bačene čak tri lešine.

Nitko ne zna kako je došlo do smrti tih životinja, a vlasnicima nema ni traga ni glasa.

Živi konji gazili su po lešinama

Na drugom kraju zemlje slična je situacija. Što sve skriva voda u Lonjskom polju, tek će se utvrditi.
Amalija, koja je rodom iz tog kraja, ekipu Provjerenog odvela je nedaleko od svoje obiteljske kuće, gdje je snimila scene od kojih hvata jeza.

"Konji su hodali po lešinama. Sada konja nema jer ih je vjerojatno maknuo na zahtjev veterinarske inspekcije. Po mojoj prosudi, bilo je oko pet mrtvih konja po kojima su gazili živi konji. To je strašan prizor", ispričala je Amalija iz Lonjskog Polja.

Danima su bili u blatu do koljena. Tek nakon što je zvala komunalnog redara, a on inspekciju, spriječena je još već tragedija.

Mještani na spomen konja samo mahom okreću glavu

Ekipa Provjerenog na područje u okolici Novog Vinodolskog došla je dva puta u manje u mjesec dana. Tamošnji sukobi dosegli su vrhunac. Ekipa je otišla do vlasnice konja koji su ubijeni na Velebitu, za što optužuje Ivicu Butorca.

"Moje je poubijao, ali toga će još biti. Rekao je da će prvo ubiti konje pa nas", rekla je Milena Stilin.

Problem konja koji lutaju cestama dok njihovi vlasnici dobivaju poticaje ne rješava se godinama (Foto: Dnevnik.hr) - 6
Novinar Provjerenog Mato Barišić i Milena Stilin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Njezine je optužbe Ivica nazvao "čistim lažima i izmišljotinama". Uz njega, Milena prstom upire u još jednog čovjeka u okolici Krivog Puta kod Senja.

"Išli smo na policiju i u Rijeku. Naravno da nisu ništa utvrdili", rekao je Ivica.

U samom selu živi tek nekolicina ljudi. A postoje čak tri OPG-a koja se bave konjima. Mještani na spomen konja mahom okreću glavu.

"Ne bune se ljudi, nego vrag rogati. Nijedan normalan čovjek ne more to napraviti, uzeti pušku i konje ubiti. To je gore nego terorizam", rekla je Milena.

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje promjene

Ministarstvo najavljuje opsežne istrage. Konje koji nisu čipirani oduzimat će, a prekršitelje kažnjavati.

"Mi smo samo na jednom obiteljskom gospodarstvu imali osam do deset takvih prekršajnih prijava. Na sudovima je da donesu kvalitetne, pravične kazne", rekao je Željko Kraljičak, državni tajnik Ministarstva. "Kazne su od pet do 30 tisuća kuna", dodao je.

Problem konja koji lutaju cestama dok njihovi vlasnici dobivaju poticaje ne rješava se godinama (Foto: Dnevnik.hr) - 6
Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ministarstvo putem videouradaka ovih dana reklamira upravo potpore za uzgoj konja. Video nisu htjeli pokazati jer tvrde da je to sasvim druga priča. A upravo su potpore mnoge nagnale da drže konje, ali ne i da se nužno o njima brinu. Tako neki vlasnici, unatoč upozorenjima od poplave, ostavljaju životinje da umiru u agoniji.

"Ima uginulih životinja koje su bačene u vodu, koje nisu ni zakopane ni spaljene. Ne znam ja način na koji se za njih treba pobrinuti, ali se te životinje ne bi smjele crknute bacati u vodu", rekla je Amalija.

Problem konja koji lutaju cestama dok njihovi vlasnici dobivaju poticaje ne rješava se godinama (Foto: Dnevnik.hr) - 6
Amalija Bićanić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Sve to znaju i u Ministarstvu, iz kojeg najavljuju strože nadzore. Ta je vijest očito odjeknula i na terenu, s obzirom na to da konjskih lešina ima sve manje.

"Već tri-četiri dana vlasnici konja u velikoj žurbi sakupljaju leševe. Oni će to raditi neko vrijeme dok ne ode inspekcija, i onda opet po starom", smatra Ivica Butarac.

Milena tvrdi da konje ne uzgaja zbog potpora i da su oni golem trošak. Tvrdio je to prije mjesec dana i njezin sin Dejan, što je Ministarstvo opovrgnulo. Naime, samo njezin za OPG je 2016. godine dobio 250.000 kuna potpore.

Vlasnici konja ne moraju ni ograditi pašnjake

Ekipa Provjerenog nije dobila odgovor na pitanje o potpunom rješavanju problema konja. Vlasnici, na primjer, na pašnjacima ne moraju imati niti ogradu.

"Oni ne moraju imati ogradu. Takvi su propisi u Europskoj uniji i njima se ne mogu uskratiti određena prava", rekao je Kraljičak.

Problem konja koji lutaju cestama dok njihovi vlasnici dobivaju poticaje ne rješava se godinama (Foto: Dnevnik.hr) - 6
Problem konja koji lutaju cestama dok njihovi vlasnici dobivaju poticaje ne rješava se godinama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Ukratko, za uzgoj konja ne treba imati staju, ni dovoljno zemlje, ni ograđenu zemlju. Ako konji stradaju od vuka ili medvjeda, ili se smrznu – a da se pritom ne utvrdi čiji su konji – nikom neće biti ništa.

Milena je dosad ostala bez desetak konja. Nemar, uz financijsku potporu države obija se o glavu. Ljudi se gledaju preko nišana, a životinje pate i umiru.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.