Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Za pametne ljude i pametan grad'

Inicijativa za Turističku palaču: 'Ovo je sramota za Split, Baldasarovo besmisleno pogodovanje pojedincima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema u ponedjeljak objavljenim rezultatima natječaja Povjerenstvo grada Splita odabralo je tvrtku Valleus, kojoj se prepušta plodouživanje Turističke palaće na idućih 30 godina.

Inicijativa "Za pametne ljude i pametan grad" zatražila je u utorak od splitskog Gradskog vijeća da natječaj za pravo na uživanje Turističke palače vrati na početak, jer smatra da se rezultatima natječaja pogodovalo tvrtki Valleus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Apsurdna situacija Splitski javni gradski prijevoznik plaća penale odvjetniku, Opara: "Nudili smo rješenja, ovo je gotovo neodrživa situacija" Slika nije dostupna Zlouporaba položaja Omogućili korištenje rezerviranog parkinga bez naknade? Podignuta optužnica protiv Baldasara i još sedam osoba

Prema u ponedjeljak objavljenim rezultatima natječaja Povjerenstvo grada Splita odabralo je tvrtku Valleus, kojoj se prepušta plodouživanje Turističke palaće na idućih 30 godina.

Prve brojke turističke sezone: Zagreb bilježi porast od 20%, a Split 22%!

Reagirajući na tu odluku inicijativa "Za pametne ljude i pametan grad" Nezavisne liste Marijane Puljak, čijih je četiri vijećnika u splitskom Gradskom vijeću, u utorak je priopćila da je tvrtka Valleus, "osnovana prije nekoliko mjeseci s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, bez kune prometa i ikakvih referenci".

Inicijativa tvrdi kako se u Splitu opet događaju sramota, pogodovanje sitnim interesima pojedinaca i ples po rubu zakona i zdravog razuma.

Tvrde i da je zapravo gradonačelnik Ivo Baldasar, "iza paravana zvanog Povjerenstvo grada Splita", odabrao da će Turističku palaču na idućih 30 godina prepustiti tvrtki Valleus.

"Javna prozivanja kojima smo nastojali ukazati koliko je besmislen cijeli ovaj koncept plodouživanja, rezultirala su povećanom cijenom od strane Valleusa koji je sada, umjesto traženih 12.500 eura mjesečno, spreman ponuditi znatno veći iznos, plus udio u dobiti. Ova činjenica dovoljno jasno govori koliko je Grad mogao uprihoditi da je u ovaj projekt ušao samostalno. Vlastitom investicijom u vlastitu imovinu, te zarađene novce uložiti na primjer u izgradnju škola i vrtića", navodi se u priopćenju Inicijative.

Splitski HDZ zatražio je Ivu Baldasara da podnese ostavku

Zaključuju kako je riječ o "besmislenoj situaciji pogodovanja pojedincima, nauštrb svih građana Splita, kao i budućnosti grada".

Iz Inicijative apeliraju na sve političke opcije u splitskom Gradskom vijeću, i na javnost da se ne dopusti da ovakav splitski gradski resurs bude zloupotrebljen.

"Predlažemo da se sve vrati na sami početak i na Gradskom vijeću najprije donese Plan upravljanja gradskom jezgrom, na kojem se moraju temeljiti svi projekti unutar užeg centra grada", zaključuje Inicijativa "Za pametne ljude i pametan grad" NL Marijane Puljak.

Turistička palača nalazi se na istočnom dijelu splitske Rive. Izgrađena je 1968. godine na lokaciji nekadašnjeg splitskog lazareta, koji je uklonjen nakon Drugog svjetskog rata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene