Splitski javni gradski prijevoznik Promet i dalje plaća penale tamošnjem odvjetniku. U četvrtak su stigle reakcije na priču koju je u srijedu objavio Dnevnik Nove TV. Rješenje spora se ne nazire. Postavlja se pitanje odgovornosti za ovaj slučaj.

Galerija


Splitski javni gradski prijevoznik i dalje isplaćuje penale odvjetniku Željku Lubini. Oglasio se i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara. "Na početku mandata tri puta sam se susreo s Lubinom i ponudili smo razne varijante za izlaz iz ove gotovo neodržive situacije", objašnjava Krstulović Opara.

Vezani članci Stigao dio opreme za vježbu Immediate Response 21 - 2 Pazi, ide američka protuzračna obrana: MORH vozačima u Hrvatskoj poslao obavijest Zebra (Foto: Screenshot/Facebook) Prelaženje preko pješačkog prijelaza u nekim je zemljama prava pustolovina

No dogovor, kaže, nije postignut. "Vrlo je teško utvrditi odgovornost jer ovo je problem koji traje tridesetak godina. Odgovorni su svi u lancu koji su ga pokušavali riješiti i oni koji su prouzročili na samom početku. Nema koristi od traženja krivca od prije 30 godina jer su i moji prethodnici tražili najbolje rješenje", dodaje.

Svakoga dana splitska gradska tvrtka Promet isplaćuje penale odvjetniku koji ih je tužio i dobio dugogodišnji spor oko autobusa. Do sada mu je isplaćeno oko dva milijuna kuna, a svakog dana do rješavanja isplaćivat će mu se 2250 kuna.

"U mom mandatu nije se išlo na sporazum, dogovor i ostalo što je bilo s njima, nego u mandatu Baldasara. Tada je situacija bila povoljnija i moglo povoljnije riješiti. To je u mandatu Baldasara završila priča i tada se završila. To je njegova stvar, ne moja", kazao je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum.

Dok Ivo Baldasar šuti, splitski SDP kaže - radi se o lošoj praksi neispunjavanja obveza iz devedesetih koje sada dolaze na naplatu. "Radi se o gradonačelnicima iz redova HDZ-a", poručuje Goran Kotur iz SDP-a. Za Baldasara kaže: "Tu je bio pokušaj nagodbe. Nažalost, nikakve informacije iz gradske uprave nisam dobio. Imam informacije isključivo iz medija."

Iako je bio najavio, odvjetnik Lubina ni u četvrtak nije htio komentirati ovaj slučaj. Iz grada i Prometa obećavaju kako će pokušati riješiti ovaj spor. Dokad i koliko će se još penala platiti - ne zna se. "Sve što je sud presudio poštujemo. Nemamo nikakvog iznosa koji je presuđen i to je to", objašnjava direktor Prometa Miroslav Delić.

"Apsolutno bi bilo hitno da se Promet ili Grad Split dogovore s Lubinom", dodaje Jakov Prkić iz stranke Pametno. No to nije sve. Lubina s Prometom vodi još desetak sudskih sporova. I pitanje je kako će završiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr