Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prikupljeno je oko 340.000 potpisa za svaku od potpisnih lista, odnosno manje od 90 posto potrebnog broja.


Inicijativa 15 sindikata i sedam nevladinih udruga za raspisivanje "referenduma o referendumu" nije uspjela u dva tjedna prikupiti dovoljan broj potpisa birača, priznali su u četvrtak čelnici inicijative koji su prije mjesec dana, nakon završetka akcije, tvrdili da su uvelike premašili potrebnih 382.000 potpisa.

Vezani članci Burka, ilustracija Europska zemlja danas odlučuje o zabrani burki i nikaba: "Tu je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda" Slika nije dostupna 'Nećete bez naroda'

Nismo prikupili dovoljno potpisa ni za pitanje o smanjenju broja potrebnih prikupljenih potpisa niti za pitanje o njihovom prikupljanju na svim mjestima na kojima je dopušteno okupljanje građana, izvijestio je na konferenciji za novinare koordinator inicijative Željko Stipić.

Prikupljeno je oko 340.000 potpisa za svaku od potpisnih lista, odnosno manje od 90 posto potrebnog broja, a dosadašnja praksa pokazuje kako vlast tijekom provjere eliminira oko 10 posto potpisa, kazao je. No, unatoč neuspjehu akcije, inicijatori koji su u početku tvrdili da će prikupiti čak milijun potpisa poručuju kako "borba za neposrednu demokraciju time nije završena i sigurno će se nastaviti".

SDP ima novi prijedlog o referendumu: Ograničit će se mjesta za skupljanje potpisa

Akcija je dala do znanja da postoji značajan interes građana za očuvanje temeljnog instituta neposrednog odlučivanja i usmjerila vlast na povlačenje spornog prijedloga o prikupljanju potpisa za referendum u uredima državne uprave, rekao je Stipić.

Također je ukazala na spremnost zajedničkog djelovanja pojedinih sindikata i organizacija civilnog društva kada je ugrožen javni interes ili demokratski institut kojim je moguće učinkovito zaštititi javni interes građana, dodao je. 'Djelomično smo ostvarili cilj spašavanja referenduma, ali olakšavanje njegova raspisivanja nismo jer se pokazalo da je deset posto potrebnih potpisa od ukupnog broja birača previše, pa bi vlast trebala ozbiljno razmotriti prijedlog o njegovu smanjenju', kaže Stipić.

Pogrešno računali na potpise

Izrazio je zadovoljstvo što je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin rekao kako je zakonski prijedlog, kada su u pitanju mjesta za prikupljanje potpisa, rezultat kompromisa onoga što je tražila referendumska inicijativa i onoga što su oni predlagali.

To je dokaz da je sve što smo činili imalo dubokoga smisla, jer da nije bilo našeg pritiska ne bi bilo ključne promjene u zakonu, smatra Stipić.

Pojašnjavajući kako je došlo do toga da su na dan završetka akcije tvrdili da imaju dovoljan broj potpisa, Stipić je rekao da se to temeljilo na pojedinim primjerima netočnog prikazivanja skupnih rezultata, jer su s terena javljani skupni podaci kao podaci za pojedina pitanja.

Izrazio je žaljenje što nisu uspjeli prikupiti još 50.000 do 60.000 potpisa kako bi "priču doveli do kraja". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook