Luka Mlinarić (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)
Luka Mlinarić (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Inicijativa Narod odlučuje na konferenciji za medije osvrnula se na odluke saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.


Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav u srijedu je jednoglasno odlučio pozvati Vladu da provjeri broj vjerodostojnih potpisa za referendumsku inicijativu "Narod odlučuje" za promjenu izbornog zakonodavstva te da provjeri jesu li potpisi skupljani u skladu sa Zakonom o referendumu.

Vezani članci Narod odlučuje (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Narod odlučuje demantira Kuščevića, prijavili su volontere za kontrolu glasova Članovi referendumske inicijative Narod odlučuje predaju potpise u Sabor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Narod odlučuje: Kriteriji za provjeru potpisa su mijenjani, to je još jedna prevara Kuščevića i APIS-a

Luka Mlinarić iz inicijative Narod odlučuje na konferenciji za medije rekao je kako oni zaključak odbora pozdravljaju, ali...

"Naglašavamo da je ovo prvi put da je Odbor pozvao Vladu da provjeri potpise i provjeri jesu li prikupljeni u skladu sa zakonom. Mi mislimo da se to čini da se pokuša diskreditirati inicijativa, ali pozdravljamo takav zaključak jer mislimo da će ih takav detaljan rad uvjeriti da smo prikupili više od 400 tisuća potpisa u skladu sa zakonom", poručio je Mlinarić.

"Nadamo se da detaljno provjeravanje neće koristiti kao opravdanje za odugovlačenje raspisivanja referenduma", dodao je.

Kaže i da je današnji potez Odbora prvi korak ka raspisivanju referenduma. Potpisi se sada šalju Vladi, a u inicijativi očekuju da će iste provjeriti u roku od dva tjedna.

"Sabor će pitanja uputiti Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, očekujemo da će procedura biti obavljena do ljetnje stanke 15. srpnja i da će Sabor već u rujnu nakon povratka s pauze raspisati referendum i da će građani već u rujnu odnosno listopadu moći izaći na referendum", kaže.

Još jednom je pozvao Sabor da ne odugovlači s postupkom, a sve koji na bilo koji način sudjeluju u vlasti da "svoj posao obavljaju stručno, objektivno i nepristrano, da se ne uključuju u kampanje vezane za inicijativu pokušavajući je kompromitirati".

Institucije je pozvao da se ne postavljaju iznad naroda koji ih je izabrao.

Dominik Knezović iz inicijative rekao je da su se na saborskom Odboru javili neki spinovi i optužbe, a i on je poručio kako vjeruje da državne institucije svoj zadatak mogu obaviti u 15 dana.