Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inflacija ne jenjava

Operacija uspjela, pacijent na izdisaju: Od 44 vrste voća i povrća nisu poskupjele samo dvije

Aktualno Galerija Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 1 Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 2 Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 3 Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 4 Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 5 Galerija 1/6 >>
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je da podaci iz aplikacije "Praćenje cijena" pokazuju da su one osjetno niže nego što su bile početkom godine. Ipak, inflacija je i dalje visoka i divljaju cijene voća i povrća. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

"Operacija uspjela, pacijent na izdisaju" – to je, ako se pita potrošače, sažetak Vladinih napora da suzbije inflaciju hrane. Među 30 artikala kojima je zamrznula cijene samo je pet vrsta voća i povrća pa njihova cijena divlja.

Da inflacija jenjava, ne može se, primjerice, vidjeti na cijeni crvenog luka. Prošle godine u ovo vrijeme za jedan euro moglo se kupiti oko pola kilograma crvenog luka, a ove godine tek 275 grama. Luk nije iznimka. Od 44 vrste voća i povrća čije maloprodajne cijene od lani prati Ministarstvo poljoprivrede nisu poskupjeli samo limun i zelena salata.

"Teško je očekivati da će mjere koje su kratkoročne dugoročno utjecati na kontinuitet cijena", istaknuo je Branimir Markota iz Hrvatske voćarske zajednice.

Pročitajte i ovo U Čepinu otvoren medicinski centar Dobre vijesti iz Slavonije Velika investicija u mjestu blizu Osijeka: Svečano otvoren centar vrijedan 46 milijuna eura

No, da logike u cijenama često nema pokazuje i primjer mandarina. Njihova otkupna cijena niža je nego lani, ali je cijena koju plaćaju potrošači porasla 20 posto pa razlika ostaje u opskrbnom lancu.

"Lanac opskrbe u poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i uopće u hrani jako je dugačak i u njemu ima puno sudionika", upozorila je Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambenu industriju.

Pročitajte i ovo Edi Rama Ekskluzivno Albanski premijer Edi Rama za Dnevnik Nove TV o odnosu s Milanovićem, otkrio i koji je najbolji savjet koji mu je dao

Kilogram jabuke domaći proizvođač proda za 1,05 eura, a veletrgovac za 1,3 eura. Potrošač će ga u trgovini platiti 1,47, a na tržnici 1,8 eura. Od polja do stola cijena poraste 70 posto, a polja su uglavnom u inozemstvu.

"Problem je to što naša ukupna proizvodnja voća u Hrvatskoj nije dovoljna da determinira uopće tržišne okvire", objasnio je Markota.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene