Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Ostali ste bez obveznog zdravstvenog osiguranja? HZZO objašnjava što učiniti

Što ako ste propustili sve rokove i ostali bez obveznog zdravstvenog osiguranja? Osim zaposlenja i vlastitih uplata doprinosa, HZZO otkriva što građani još mogu napraviti.

Sve osobe s prebivalištem u Hrvatskoj i stranci s odobrenim stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj imaju pravo na obvezno zdravstveno osiguranje. Građani kojima se mijenja status, bilo da su završili školovanje, mijenjaju posao ili prolaze kroz druge za osiguranje bitne promjene moraju voditi računa o rokovima u kojima se moraju prijaviti HZZO-u kako bi ostvarili pravo na obavezno zdravstveno osiguranje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi potez novog ministra Anušić vojnicima diže dobnu granicu za odlazak u mirovinu: "Vojnici s 45 godina nemaju potrebne uvjete"

No što ako netko sve te rokove propusti i ostane bez osiguranja? Upravo se to dogodilo članu obitelji jednog čitatelja DNEVNIK.hr-a.

"Moj je sin ostao bez osiguranja. Nezaposlen je, a povremene prihode ima uglavnom preko ugovora o autorskom djelu. Mjesečno ima do dva ugovora s angažmanom od nekoliko dana. U HZZO-u su mu rekli da postoje samo dva načina da vrati zdravstveno osiguranje – zaposlenjem ili da samostalno plaća osiguranje. No on nema tolike prihode da bi si mogao priuštiti 80 eura mjesečno za plaćanje osiguranja", objasnio je čitatelj.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski i Viktor Orban Na inauguraciji u Argentini VIDEO Pojavila se snimka žestokog razgovora Zelenskog i Orbana: Ukrajinski predsjednik otkrio o čemu su razgovarali

Što sada preostaje, doznali smo iz HZZO-a.

Osobe koje se nisu javile u roku te su time izgubile status u obveznom zdravstvenom osiguranju trebaju se javiti najbližoj ustrojstvenoj jedinici HZZO-a kako bi regulirale status osigurane osobe HZZO-a prema jednoj od zakonskih osnova osiguranja za koju u tom trenutku ispunjavaju propisane uvjete, a za koju nije propisana obveza osobnog pristupa HZZO-u jednom u tri mjeseca (primjerice kao član obitelji osiguranika, korisnik nacionalne naknade, branitelj).

Pročitajte i ovo Ilustracija Proveden očevid Pronađeno tijelo na obali rijeke: Naložena obdukcija, utvrđuje se identitet

U slučaju da osoba ne ispunjava uvjete za osiguranje niti prema jednoj od propisanih osnova osiguranja, može se osigurati po osnovi osiguranja za koju je obvezna osobno uplaćivati doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje (85,72 eura mjesečno u 2023. godini). Osobe koje nemaju sredstava za uzdržavanje osiguravaju se na obvezno zdravstveno osiguranje kao osigurane osobe na osnovi rješenja koje u prvom stupnju donosi nadležno upravno tijelo županije u čijem je djelokrugu obavljanje povjerenih im poslova državne uprave koji se odnose na socijalnu skrb, ako obvezno zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugoj osnovi.

Dakle, osoba koja nema mogućnosti plaćati si obvezno zdravstveno osiguranje može se javiti nadležnom centru za socijalnu skrb te tako ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje.

Pročitajte i ovo U Orehovici preminuo 77-godišnji vozač automobila priopćenje policije Detalji nesreće u Orehovici: Dva puta udario u isti betonski stup pa preminuo

"Osiguranici koji zbog zdravstvenog stanja nisu bili u mogućnosti osobno pristupiti HZZO-u, a ne mogu se osigurati prema drugoj osnovi osiguranja za koju nije propisan uvjet osobnog pristupa HZZO-u, radi zadržavanja statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju mogu dostaviti medicinsku dokumentaciju iz koje proizlazi da su nepokretni, teško pokretni ili da zbog prirode bolesti nisu mogli pristupiti osobno u prostorije HZZO-a (primjerice onkološki bolesnici)", dodali su iz Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pročitajte i ovo Prvi hrvatski Rafale Prvi stižu u proljeće FOTO/VIDEO Čuvari hrvatskog neba: Moćni borbeni zrakoplovi nisu jeftini, ali su i stvar prestiža i ozbiljna poruka

Naime, regionalnim uredima i područnim službama HZZO-a u cijeloj Republici Hrvatskoj dana je uputa kako postupiti u takvim situacijama te se medicinska dokumentacija osiguranika može dostaviti u HZZO na bilo koji način koji je najprikladniji za osobu koja zbog svoga zdravstvenog stanja ne može osobno pristupiti u HZZO.

Iz HZZO-a također napominju da će na šalterima HZZO-a za svaku osobu najbolje moći odgovoriti što učiniti u svakom pojedinačnom slučaju jer raspolažu svim važnim informacijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene