Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Imali ste prometnu nesreću i trebaju vam iz inozemstva dijelovi za vozilo? Ovo su detalji koje morate znati

Ilustracija - 2
Ilustracija - 2 Foto: Getty Images
Iako se svi vozači trude izbjeći prometne nesreće, one se ipak događaju. Takozvane kvrcavice, prometne nesreće s manjom materijalnom štetom, vlasnicima znaju biti prava noćna mora.

Vozilo vam je razbijeno i što dalje? Nakon što je riješena papirologija o prometnoj nesreći u kojoj je došlo do oštećenja, potrebno je potražiti rezervne dijelove i popraviti automobil.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Teška nesreća na porečkoj obilaznici, jedna osoba poginula Ilustracija kod Rakovice Poginuo vozač, još nije identificiran: Zabio se u metalnu ogradu i prevrnuo na cesti

Nabava rezervnih dijelova u ovlaštenim servisima može biti vrlo skupa. Vozači se zbog toga odlučuju za druge opcije, pogotovo ako oštećeno vozilo nije novo i nema veliku tržišnu vrijednost.

Potrebne dijelove neki će potražiti na internetskim oglasnicima, dok će drugi krenuti u potragu izvan granica Hrvatske. Naime, na autogrobljima u, primjerice, Italiji moguće je nabaviti potrebne dijelove po niskim cijenama.

Ilustracija - 2 Ilustracija - 2 (Foto: Getty Images)

Fizička osoba smije uvoziti dijelove vozila samo za svoje potrebe. Uvezeni dijelovi ne smiju biti namijenjeni daljnjoj preprodaji.

Vozač smije uvoziti dijelove samo ako je vlasnik istovrsnog oštećenog vozila. To će dokazati prometnom dozvolom.

U slučaju kad se radi o vitalnim dijelovima za auto, poput karoserije ili motora - vozač smije uvesti potreban dio uz dokaz o oštećenju vozila, odnosno policijski zapisnik o prometnoj nesreći ili oštećenju ili neki drugi važeći dokument.

Ilustracija - 2 Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene