Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RIJEČI U DJELA

Kako će izgledati Vladin plan oporavka? Kritike stižu i od oporbe i od poduzetnika: "Ovo što se sad nudi nije dovoljno"

Investicije, reforme i EU novac. To su tri zlatne riječi Vladina plana gospodarskog oporavka od koronakrize.

Poduzetnicima i građanima riječi neće pomoći i golem je posao za vladu pretvoriti ih do listopada u konretne projekte i mjere. Kritike na račun plana već stižu i od oporbe i od poduzetnika.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

Što su pandemija i epidemiološke mjere pokvarile do rekordnih razina Vlada sada mora popraviti. Najavili su investicijski bum uz pomoć EU novca u privatnim i javnim tvrtkama, ali zasad ništa konkretnije od toga.

"Koje tvrtke bi mogle biti uključene? Sve koje budu bitne. Imate prometne projekte, infrastrukturu, vodno gospodarstvo, energetska učinkovitost", napominje premijer Andrej Plenković.

Konkretniji je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Prijavit će projekt gradnje žičare, nabavu tramvaja i autobusa, tehnološki park- ukupno 4 i pol milijarde kuna projekata.

"Sa domaćom tvrtkom Doking ćemo probati napraviti sporazum i prijavit se za EU fond za inovativni uređaj za obradu zagrebačkog mulja", kaže Bandić. 

Da ne bi potrošili novac kojeg u državnoj blagajni ionako nema, Vlada mora nagovoriti učitelje, policajce i liječnike na odgađanje povišice. Ta je tema lani ispraznila učionice i izvela učitelje na ulicu.

"Imat ćemo razgovore i Sabor počinje u srijedu. Ono što je ključno je obnova Zagreba i dijelova Krapinsko-zagorske županije", rekao je premijer. Reforme u službi oporavka priprema ministar kritičnih sektora uprave i pravosuđa. Smanjit će broj lokalnih dužnosnika, spajati lokalna komunalna poduzeća, nastaviti digitalizaciju kroz sustave e-građanin i e-poduzetnik.

"Ne smijemo zanemariti reforme u pravosuđu. Tu ćemo ići u daljnjem smjeru digitalizacije, e-komunikacije, e.spisa kako bi rad samih pravosudnih tijela bio efikasniji, ali da i građani osjete koristi od te digitalizacije", kaže ministar Ivan Malenica.

Pomoć poduzetnicima

Poduzetnicima Vlada kani pomoći sufinanciranjem skraćenog radnog tjedna s 2000 kuna po radniku, te jeftinim kreditima za likvidnost poduzeća.

U Domovinskom pokretu bez konkretnih prijedloga, ali planom nisu zadovoljni.

"Nema one kvalitetne vizije dugotrajnog, dugoročnog gospodarskog oporavka koji se mora zasnivati na podizanju vlastitih kapaciteta, na ulaganje u proizvodnju na ulaganje u izvozno orjentirane grane.

Ostajemo zemlja koja je nažalost orjentirana na uvoz, trgovinu i parcijalna vatrogasna rješenja", rekao je Miroslav Škoro. 

U Glasu poduzetnika nisu zadovoljni ni nastavkom porezne reforme iako će Vlada smanjiti stope poreza na dohodak 24 na 20 posto te 36 na 30 što će povećati plaće od 100 do 800 kuna, te smanjiti porez na dobit za mala i srednja poduzeća na 10 posto.

"Tražimo smanjivanje PDV-a, ukidanje poreza na potrošnju od 3 posto, smanjivanje definitivno poreza na dohodak kako bi se povećala potrošnja, dapače ovo što se sad nudi nije dovoljno", kaže Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika. 

Vlada ima vremena do listopada kada plan oporavka treba pred EU komisiju na ocjenjivanje o kojem će i ovisiti novčana pomoć iz briselske blagajne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene