Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika nada za oboljele

Revolucionarno otkriće: Na tragu lijeku protiv karcinoma pluća, brzo se očekuju prvi rezultati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu su se okupili međunarodni stručnjaci koji su govorili o velikom uspjehu u izliječenju hepatitisa C. Zbog najnovijih inovativnih lijekova, izlječenje je gotovo 100-postotno. U međuvremenu hrvatski znanstvenik Igor Štagljar zajedno sa svojim timom - na tragu je revolucionarnog otkrića - lijeka za karcinom pluća!

Sasvim slučajno, na liječničkom pregledu, nalaz krvi je pokazao kako Oksana ima kronični hepatitis C. Tek je kasnije pretpostavila na koji način se zarazila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTAGLJAR O PANDEMIJI Frcaju iskre među znanstvenicima: "Prepiranje s neistomišljenicima je identično hrvanju sa svinjama u blatu. To vole rabijatni egocentrici" Koronavirus, ilustracija (pre)visoki postoci Prof. Štagljar o rezultatima seroloških studija u Hrvatskoj: "Ne znam otkud nekim našim znanstvenicima pravo da iznose takve šarlatanske informacije"

"Nakon prometne nesreće, koja je bila 1981. godine, kada sam primila transfuziju krvi", kaže Oksana Greb iz Dubrovnika. Nakon niza terapija, tek je prošle godine dobila odgovarajuću. "Konačno ova četvrta je po svojoj prilici postigla pravi učinak, ali to ću znat tek u proljeće 2018. Osjećam se bolje, rasterećeno", dodaje Oksana.

Baš tako se osjeća i Zdenko, koji je od hepatitisa C obolio prije 20 godina. Bolest je otkrio kada je htio donirati krv. Potom je krenula borba, koja je nedavno uspješno završena. "Evo, sad će dvije godine kako sam negativan. Taj zaboravljeni osjećaj zdravog čovjeka sad opet imam. Uključejem se u neki novi život, tako da kažem", kaže Zdenko Simonović iz Banja Luke.

U Hrvatskoj od hepatitisa C boluje gotovo 40.000 ljudi, a 20.000 njih ni ne zna da je oboljelo. Jer, simptoma gotovo nema. Oni se pojave tek kad bolest uznapreduje. "Umor, umor i umor. Onda nakon tih umora, eventualno mogu doći simptomi poput probavnih smetnji, glavobolja, ponekad čak svrbež kože te mučnina", kaže Tatjana Reić iz Udruge Hepatos.

"Kako bi se na vrijeme otkrila dijagnoza, krenulo s liječenjem i na taj način smanjio broj oboljelih, Hrvatska ima plan za Nacionalnu strategiju za prevenciju virusnih hepatitisa. "Nama je osnovni cilj strategije da povećamo dijagnozu za ljude koji slobodno žive, nemaju simptome, da oni na vrijeme spoznaju i da se mogu liječiti jer današnji lijekovi su praktički do 100% izliječenja", kaže prof. dr. sc. Adriana Vince iz Referentnog centra za liječenje virusnih hepatitisa.

Velika nada za izliječenje stiže i za oboljele od karcinoma pluća. Tim znanstvenika koji vodi Igor Štagljar upravo je dovršio trogodišnje istraživanje o lijeku za karcinom pluća. "Da se radi o lijeku koji neutralizira receptor faktora rasta koji je drugi najčešći mutirani gen u formi karcinoma pluća, a to je karcinom pluća nemalih stanica", kaže molekularni biolog dr. sc. Igor Štagljar. Prvi rezultati se očekuju kroz 6 do 12 mjeseci, kada namjeravaju s lijekom izaći u javnost, a detaljnije o otkrići pričao je nedavno za Dnevnik Nove TV.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene