Obavijesti Pretražite Navigacija
Neispunjene želje

I nakon izbora liječnici bez strukovnog kolektivnog ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski liječnički sindikat (HLS), nezadovoljan statusom liječničke profesije u Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, niz godina traži donošenje strukovnog KU-a za liječnike, neovisno o drugim profesijama u zdravstvu, no sudeći prema izjavama iz dviju velikih koalicija uoči izbora, liječnicima se i dalje neće ispuniti ta želja, bez obzira koja od dvije političke opcije osvoji vlast.

Iako predsjednik HLS-a Ivica Babić, koji je odbio potpisati važeći KU za zdravstvo ocijenivši ga nepovoljnim za liječnike, tvrdi da je sklapanje strukovnog KU-a stvar dogovora s Vladom, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek upozorava kako bi sklapanje KU-a samo s liječnicima bio presedan u javnim službama, suprotan Zakonu o radu (ZOR).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak pregovora u srijedu Babić: 'Tko god ima iluziju da će kupujući vrijeme oslabiti štrajk, vara se!' Slika nije dostupna Mrsić razočaran Sindikalci napustili pregovore o izmjenama ZOR-a, najavili prosvjed

Prema odredbama ZOR-a radna prava zaposlenih u javnim službama uređuju se kolektivnim ugovorima na razini djelatnosti, a s Vladom ga dogovaraju reprezentativni sindikati koji imaju barem 20 posto članova od ukupno sindikalno organiziranih radnika u toj djelatnosti.

HLS nije reprezentativan

To je kriterij koji HLS trenutno ne zadovoljava iako kao predstavnik liječničke profesije može ravnopravno sudjelovati u pregovorima s ostala dva reprezentativna sindikata u zdravstvu - Samostalnim sindikatom zdravstva i Strukovnim sindikatom medicinskih sestara/medicinskih tehničara. Sklapanje KU-a, međutim, ovisi o potpisu dvaju granskih sindikata, ali ne i HLS-a, pa otuda dolazi glavna zamjerka da prava liječnika dogovaraju oni koji ih stvarno ne zastupaju.

Prekida se i štrajk u srednjim školama, sindikat socijalne skrbi u štrajku solidarnosti

Ministar zdravlja Siniša Varga kaže kako je liječnička profesija izuzetno bitna za funkcioniranje sustava zdravstva, ali ne može biti izuzeta od pravila koja vrijede za sve. "Liječnici se nisu u dovoljnom broju sindikalno organizirali da bi HLS bio reprezentativan, pa će stoga prema zakonu moći surađivati s drugim granskim sindikatima na razini pregovaračkog odbora", kaže Varga.

"Kao predsjednik Vladina pregovaračkog odbora sudjelovao sam u pregovorima o Dodatku I. Kolektivnom ugovoru i u više navrata pozvao HLS da pristupi granskom KU-u, jer bi na taj način zadržao reprezentativnost do kraja 2017. godine. To je, na nažalost, odbijeno, tako da HLS isključivo svojom voljom nije sudjelovao u pregovorima. Bez obzira na to, smatram da su pregovarači pokazali visoku razinu odgovornosti i socijalne osjetljivosti te svim zaposlenicima, uključujući i liječnicima, osigurali povećanje materijalnih prava", kaže Varga.

Ministar poručuje kako uvijek postoji mogućnost izmjena Zakona o reprezentativnosti, no to iziskuje široku raspravu između svih dionika sustava na državnoj razini. Predsjednik HDZ-ova odbora za zdravstvo Ante Ćorušić smatra da je oko tog pitanja nužan dogovor i kompromis.

Strukovni KU za liječnike izazvao bi kaos

"Kada bi govorio kao liječnik, rekao bih da sam za strukovni KU, ali kao predstavnik stranke ne mogu to potvrditi, jer bi nastao kaos, budući da bi i druge profesije tražile isto. Mislim da je potreban konsenzus i dogovor. Treba sjesti, definirati pozicije svih struka - liječnika, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja", kaže Ćorušić.

Ćorušić smatra da liječnicima treba priznati da su nositelji djelatnosti i dati im mogućnost da sudjeluju u pregovorima. "Sindikat Spomenke Avberšek ne može pregovorati u ime liječnika i potpisivati KU u njihovo ime, a bez suglasnosti HLS-a. Jer, bez obzira na sve, liječnici su nositelji djelatnosti, pacijenti dolaze liječnicima. Ne podcjenjujem ničiju profesiuju, ali liječnik nosi odgovornost prema pacijentu", ističe Ćorušić.

Predsjednik HDZ-ova odbora za zdravstvo smatra da je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava napravilo presedan kad je HLS, bez obzira tko ga predstavlja, kroz Zakon o reprezentativnosti praktički izbacilo iz pregovora o kolektivnom ugovoru, zbog čega sindikat nije htio potpisati KU.

HLS neće odustati od svojih zahtjeva

Predsjednik HLS-a Ivica Babić, koji ponavlja kako ne mogu o radnim pravima liječnika pregovarati sindikati koji ih ne predstavljaju, pritom najviše misleći na sindikat Spomenke Avberšek, kaže da HLS neće odustati od svojih zahtjeva.

"Od nove Vlade očekujemo socijalni dijalog jer je razina dosadašnjeg bila najgora od uspostave Hrvatske. Takav socijalni dijalog bio je način obračuna s HLS-om jer za drugo nisu imali argumente", tvrdi Babić i najavljuje da će podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o reprezentativnosti.

Dok Babić tvrdi da je strkovni KU za liječnike "europski standard prisutan u gotovo svim državama", čelnica Samostalnog sindikata Spomenka Avberšek poziva ga da kaže koje su to europske zemlje.

Aberšek navodi da je od ukupno 70.000 zaposlenih u hrvatskom zdravstvu njih 40.000 sindikalno organizirano u 19 sindikata, što znači da neki sindikat za reprezentativnost mora imati 8000 članova. "HLS nema toliko članova unatoč 12.500 liječnika u javnom zdravstvu, pa onda očito nešto ne valja s tim sindikatom", kaže.

"Strukovni KU je nemoguća misija jer bi to značilo da svoj KU može tražiti bilo koja profesija u javnim službama, pa Vlada, čija god bila, ne bi u četiri godine ništa radila osim pregovarala sa sindikatima", zaključuje Avberšek. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene