Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U javnom sektoru

Linić sindikatima: Sigurno ćemo uštedjeti dvije milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će uštedjeti dvije milijarde kuna na rashodima za zaposlene u javnom sektoru, bez obzira na zahtjev sindikata da se raspiše referendum o produženoj primjeni kolektivnih ugovora, ustvrdio je danas ministar financija Slavko Linić.

Sigurno ćemo uštedjeti dvije milijarde kuna, Vlada za to ima na raspolaganju niz metoda, uključujući i rezanje plaća, poručio je Linić sindikalcima nakon današnjeg poslovnog ručka s Američkom gospodarskom komorom.

Sindikalne središnjice su danas zatražile od Hrvatskog sabora raspisivanje referenduma o produženoj primjeni pravnih pravila iz kolektivnih ugovora, pozivajući se na 717.149 potpisa za raspisivanje referenduma koje su prikupili prije dvije godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mrsić razočaran Sindikalci napustili pregovore o izmjenama ZOR-a, najavili prosvjed Slika nije dostupna Sastanak s premijerkom Sever: Mi nismo sklopili sporazum s HDZ-om nego s Vladom

>> Linić: Potrošnja je pala, ali to ne utječe na proračun

Za Linića takav zahtjev nije iznenađenje jer dio sindikata je već na prvom sastanku o izmjenama kolektivnih ugovora u javnim i državnim službama, koje bi trebale omogućiti uštede na materijalnim pravima, pokazao da nije voljan razgovarati. Oni samo žele braniti svoje pozicije, što je njihovo pravo, kaže Linić. Drugi dio sindikata je dovoljno ozbiljan i voljan pregovarati, zadnji puta su pregovori bili vrlo korektni s ljudima koji to žele, a oni koji to ne žele ne moraju, rekao je Linić.

Vlada će pronaći načina za uštede i bez ukidanja ili izmjene kolektivnih ugovora, bilo kroz izmjene osnovice za plaću, bilo kroz koeficijente zaposlenih u javnom sektoru. "Netko mora shvatiti - u ovoj državi neće se trošiti iznad onoga što zarađujemo niti će se s time opterećivati privreda ni građani", rekao je Linić.

Također je poručio državnim tvrtkama koje ne plaćaju svoje radnike da se to neće tolerirati. Tu nema dvojbe, vlasnici su odgovorni i moraju osigurati plaće, a ako sadašnje uprave to nisu u stanju, postoje drugi ljudi koji će to odraditi, naglasio je Linić. Ministar financija najavio je i vrlo skori početak privatizacije HPB-a i Croatia Osiguranja, vjerojatno već na idućim sjednicama Vlade, za što su pripremljeni svi dokumenti, kao i da će Opći porezni zakon biti usvojen u Hrvatskom saboru prije ljetne stanke. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene