Ne jenjavaju kritike na mjeru otpisa duga koja je obuhvatila i one koji imaju milijunsku imovinu. Omogućio je to i zakon Vlade koji sad kritizira i koalicijski partner. U primjeni se dokazalo da zakon ima propusta.

Galerija


Ina Dujić Tomaljanović iz Zagreba kaže da joj nisu pomogli zakoni koji brišu dugove jer zakonodavac stalno izbjegava zaštititi one koje treba. Kaže kako je imala svoj obrt i to ju je dovelo do ovrhe. Uz druge ovršene, zapalila je svijeću ispred FINA-e.

Vezani članci Dario Juričan Juričan se okomio na Malenicu: "Dolazim pred zgradu Ministarstva kako bih ga spriječio u bijegu i predao policiji" Poskupljenje goriva Cijene goriva opet divljaju: ''Pa do kada? Ministre, smanjite trošarine i porez na gorivo!''

Ovršeni žele bolje zakone, a ovaj kojim se dug oprašta i onima s milijunskom imovinom u Zagrebu, kritiziraju. Nedjeljka Nena Lončar iz Inicijative ovršni ustanak napominje: "Ne može se lišiti dugova nekoga tko ima tolike nekretnine i tko je bogat u istoj mjeri kao onaj tko gubi jedini krov nad glavom", sigurna je.

Dok Milan Bandić na takav otpis najavljuje veto, Mato Palić iz Inicijative kaže kako je sada kasno za tako nešto izvesti. U međuvremenu, gradovi su zakon primjenjivali različito. Uz Grad Zagreb ni Rijeka nema socijalnih kriterija za otpis dugova. U Splitu su pak propisali te kriterije kao i imovinski cenzus. U Osijeku kažu da oni nisu ni išli s pozivom za otpis jer da i inače brinu za svoje socijalne ugrožene građane.

Ne otpisuju ni sve općine. Načelnica općine Lovac Tanja Cirba kaže kako generalnog otpisa duga nema i da ga trenutno neće biti jer si to ne mogu trenutno priuštiti. Od 326.000 blokiranih, 150.000 je dobilo potpuno ili djelomični oprost duga. Više nije u blokadi njih 6248. Tako je izbrisano 1,3 milijardi kuna od ukupno 43 i pol milijarde kuna duga.

Otpis dugova kao jednokratnu mjeru propisao je zakon koji je stupio na snagu u srpnju. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak napominje: "Ako se nađe anomalija u bilo kojem zakonu, pa tako i u ovom, a ovo je sigurno anomalija i nije normalna stvar, onda se zakon treba korigirati".

Zakon je branio ministar financija Zdravko Marić, koji je rekao da je država svima otpisala dug do 10 tisuća kuna, a da je na lokalnoj samoupravi da sami odrede kriterije.

"Mi smo to interno vrlo detaljno razgovarali, razmišljali, o uvođenju socijalnih kriterija, ali u nekom trenutku smo procijenili da bi to jako puno posložnilo samu provedbu“, rekao je Marić. Hoće li i korigirati zakon, na naš upit za sada nema odgovora.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju