Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćio HZZO

Liječnik više neće biti jedini koji vam može zaključiti bolovanje: I odobrenje za putne naloge morat ćete tražiti na novoj adresi

Svi planovi i aktivnosti u sklopu reformske mjere administrativnog rasterećenja liječnika primarne zdravstvene zaštite sagledavaju se i provode po fazama, poručio je u ponedjeljak HZZO ističući da je odlučivanje o putnim nalozima preneseno s liječnika na administraciju.

Priopćio je to Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nakon što je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine KoHOM jutros u priopćenju navela da obiteljski liječnici, unatoč najavama, još uvijek nisu rasterećeni administrativnih obaveza zbog čega ne mogu svojim pacijentima posvetiti dovoljno vremena za liječenje i savjetovanje, pri čemu posebno izdvajaju pisanje putnih naloga i mogućnost kažnjavanja u slučaju pogreške.

Prema uputi Ministarstva zdravstva i temeljem Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u sklopu usvojenih izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, ističe HZZO, pokrenuta je posebna reformska mjera administrativnog rasterećenja liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Pročitajte i ovo Grad Sderot Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Izrael objavio snimke masakra pronađene u kamerama Hamasovih boraca, oslobođene dvije otete žene

A jedan od konkretnih iskoraka na tom području je upravo administrativno rasterećenje liječnika obiteljske medicine, naglašava se u priopćenju.

"Konkretno govoreći, administrativni postupak provjere i odlučivanja o opravdanosti izdanog putnog naloga, kao i zahtjeva osiguranih osoba za naknadu troškova prijevoza, prenesen je s liječnika na administrativne službe. Samim time ukinuto je bilo kakvo sankcioniranje liječnika u provođenju spomenutog poslovnog procesa", poručuju iz HZZO-a.

Putni nalozi su tek jedan u nizu koraka usmjeravanja administrativnih poslova prema HZZO-u i ostalim institucijama kao i dodatno unapređenje ostalih operativnih procesa, dodaju iz HZZO-a.

Pročitajte i ovo Palestinci oplakuju stradale Objavljeno potresno svjedočanstvo Palestinka u raketiranju izgubila 13 članova obitelji: "To je bila noćna mora. Izdali su nas i bombardirali"

Ističu i da je kontrolorima HZZO-a omogućeno i zaključivanje bolovanja što dodatno utječe na rad liječnika, kao i da je reformom predviđeno i uvođenje administrativne podrške u sklopu novog modela ugovaranja zdravstvene zaštite koji će dodatno pratiti i vrednovati učinkovitost i kvalitetu rada liječnika.

Svi navedeni planovi i aktivnosti u području administrativnog rasterećenja primarne zdravstvene zaštite partnerski se sagledavaju i po fazama provode, poručuju iz HZZO-a uz poruku da sve konstruktivne prijedloge koje zaprimaju uzimaju u obzir i intenzivno razmatraju sva održiva rješenja kako bi "omogućili potpunu posvećenost liječnika njihovom pozivu odnosno pacijentima".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene