Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U dnevniku Ratka Mladića, kojeg je objavilo Haaško tužiteljstvo, piše sve o njegovim sastancima s hrvatskim generalima, ali i zajedničkoj borbi protiv bošnjaka.


Haaško tužiteljstvo objavilo je dio dnevnika Ratka Mladića kako bi ga koristilo kao dokaz protiv Jadranka Prlića, Slobodana Praljka i ostalih čelnika Herceg – Bosne, kojima se sudi u Haagu. Od 1992. pa na dalje, Mladić se sastajao s hrvatskim generalima, dogovarao prekid vatre, isporuke oružja i nafte te zajedničku borbu protiv Bošnjaka. U dnevniku se nalaze bilješke o njihovim susretima i to većinom u mađarskom Pečuhu ili Njivicama u Crnoj Gori.

Na jednom od sastanaka u veljači 1994. godine sudjelovao je hrvatski ministar financija Jozo Martinović, preko kojeg je išlo financiranje Herceg-Bosne. On je, uz Gojka Šuška i Hrvoja Šarinića, bio i potpisnik računa u Austriji i član Upravnog odbora RH preko kojeg je kupovano oružje, piše Jutarnji list.

Vezani članci Marija Miholjek Marija Miholjek: ''Puno je pitanja na koja ne znamo odgovore, ali odgovornost je sada na svima nama'' Kako izgleda samoizolacija, ilustracija Jedan dan u samoizolaciji: Slušam vijesti, ne brojim korake… A možda da napokon pročitam onog Dostojevskog? Ma ne, to ću sutra!

Mladić se susreo 8. srpnja 1993. i s Milivojem Petkovićem, tada načelnikom Glavnog stožera HVO-a. Nakon susreta u dnevnik je zabilježio da je u zamjenu za oružje i 'učinjene usluge' položeno 1,191.246 tadašnjih njemačkih maraka, ali i dvije cisterne dizela. Sav taj novac, piše Jutarnji, došao je iz Hrvatske. Dogovoreno je da Hrvati samo u tjedan dana uplate 8,092.032 marke.

Na sastanku u Pečuhu, Mladić se sastao sa Slobodanom Praljakom, pomoćnikom Gojka Šuška, koji je od srpskih snaga tražio prekid granatiranja Slavonskog Broda. Praljak mu je na tom sastanku, navodno, rekao da Hrvatima nije u interesu rat sa Srbima, nego da su prava prijetnja Muslimani, ali i da Hrvate treba iseliti iz Vojvodine. U srpnju 1993. godine Mladić se sastao s Miloševićem, koji mu je poručio da ne trebaju davati preveliku podršku Hrvatima.