Obavijesti Pretražite Navigacija
traže i očitovanje fakulteta

HVIDR-a ponovno zatražila istragu Pupovčeva djelovanja: ''Taj Vučićev potrčko deklarirani je mrzitelj Hrvatske''

Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e (Foto: Dnevnik.hr)
Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e (Foto: Dnevnik.hr) Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr HVIDR-a traži utvrđivanje kaznene odgovornosti Pupovca (Foto: Dnevnik.hr) HVIDR-a traži utvrđivanje kaznene odgovornosti Pupovca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Josip Đakić (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL) Josip Đakić (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL) Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL +0 Josip Periša (Foto: Dnevnik.hr) Galerija
Glavni odbor HVIDR-e u ponedjeljak je ponovno pozvao državne institucije da istraže djelovanje čelnika SDSS-a Milorada Pupovca jer drži da kontinuirano krši zakone, Ustav i Deklaraciju o Domovinskom ratu, nazvavši ga pritom deklariranim mrziteljem Hrvatske.

"Smatramo da svi pred zakonom moramo biti jednaki te da moramo odgovarati za svoje postupke, pa tako i Milorad Pupovac za kontinuirano kršenje zakona, Ustava i Deklaracije o Domovinskom ratu. Ovim putem ponovo pozivamo nadležne institucije da rade svoj posao te posebno pozivamo naše kolege branitelje i sve građane srpske nacionalnosti da osude postupke ovog profesionalnog Srbina, kao i njegove sramotne izljeve i govore mržnje prema hrvatskoj državi i svim njezinim građanima", poručuje HVIDR-a.

Priopćenje, koje potpisuje predsjednik njezina Glavnog odbora Josip Periša, uslijedilo je nakon intervjua slovenskom dnevniku "Delo" u kojem, ocjenjuje HVIDR-a, Pupovac nastavlja "sramotni niz uvreda i kleveta protiv Republike Hrvatske i njezinih građana".

Pročitajte i ovo Miodrag Demo, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje, i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Razgovor s Andrijom Jarkom Pročelnik zagrebačkog Ureda za branitelje o Pupovcu i ultimatumu HVIDR-e: ''Ništa od toga neće biti. Pupovac će zadnji napustiti Vladu''

Pupovca HVIDR-a opisuje kao potrčka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića te ocjenjuje kako je iz njegovih izjava u intervjuu "potpuno razvidno da se radi o kontinuiranim ciljanim postupcima prizivanja duhova prošlosti i stigmatiziranja hrvatskih građana, uz poticanje na blaćenje vrijednosti Domovinskog rata i negiranje velikosrpske agresije, kojima se, bez ikakvih dosadašnjih zakonskih posljedica, krše hrvatski zakoni i Ustav, pod krinkom zaštite prava nacionalnih manjina”.

Pupovac dao pljusku svima koji misle da se ispričao

HVIDR-a drži da je takvo Pupovčevo djelovanje prava pljuska "svima onima koji su shvatili da se on navodno ispričao za zadnje izjave kada je, između ostalog, usporedio suvremenu Republiku Hrvatsku i režim NDH, za koje ga je prozvalo gotovo cjelokupno hrvatsko društvo".

Sada je jasno, ocjenjuje HVIDR-a, da Pupovac uporno nameće nebulozne teme ustaštva u modernoj hrvatskoj državi i nastavlja s uvredama kada ističe da se u našem društvu 'generira ideologija mržnje'. A ustvari, navodi HVIDR-a, tu ideologiju "on osobno stalno generira jer se svojim provokacijama promovirao u lažnog zaštitnika srpske manjine i glavnog sijatelja mržnje prema hrvatskom narodu”.

Pročitajte i ovo Josip Đakić (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL) Još jedna reakcija HVIDR-a o Pupovcu: "Ili isprika ili raskid koalicije, prešao je svaku mjeru"

"Posebice je žalosno da takva osoba godinama predaje našoj djeci kao izvanredni profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za lingvistiku, pa primjerice u ovoj akademskoj godini, ovaj deklarirani mrzitelj Hrvatske predaje upravo Hrvatski jezik i književnost - kolegij: Etika govorenja, te pozivamo navedeni Fakultet da se o tome očituje”, poziva HVIDR-a.

Svjesno negira velikosrpsku agresiju

Dodaje i da Pupovac "zadnjim izjavama 'da je protiv Srba izvršeno etničko čišćenje i kršenje međunarodnog prava', svjesno negira velikosrpsku agresiju i okupaciju hrvatskog teritorija, kao i oslobodilačke akcije hrvatske vojske, a osobito veličanstvenu vojnoredarstvenu akciju 'Oluja'”.

"Posebice ga boli utvrđivanje istine pred međunarodnim sudom u Haagu i oslobađanje naših pobjedničkih generala HV, budući da taj čin kao i ulazak RH u Europsku uniju navodi kao početak tzv. 'retrogradnih procesa' koji njemu osobito smetaju, gdje opet proziva katoličko svećenstvo, desne udruge i hrvatske branitelje. A zaboravlja dijeliti lekcije ratnim huškačima iz redova srpske crkve i četnicima iz redova svoje stranke koji i danas slobodno šetaju, smijući se svojim žrtvama, obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, koji još uvijek traže posmrtne ostatke svojim najmilijih”, kaže HVIDR-a. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene