Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor s Andrijom Jarkom

Pročelnik zagrebačkog Ureda za branitelje o Pupovcu i ultimatumu HVIDR-e: ''Ništa od toga neće biti. Pupovac će zadnji napustiti Vladu''

Miodrag Demo, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje, i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr)
Miodrag Demo, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje, i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Miodrag Demo, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje (Foto: Dnevnik.hr) Miodrag Demo, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Miodrag Demo, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje, i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Miodrag Demo, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje, i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr HVIDR-a traži utvrđivanje kaznene odgovornosti Pupovca (Foto: Dnevnik.hr) HVIDR-a traži utvrđivanje kaznene odgovornosti Pupovca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Nova poruka najbrojnije braniteljske udruge premijeru je da ne odustaju od zahtjeva za raskidom koalicije s SDSS-om zbog nedavnih izjava Milorada Pupovca. Od ministra Bošnjakovića i DORH-a očekuju da ispitaju ima li u njegovim izjavama kaznene odgovornosti. O tom je zahtjevu HVIDR-e reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak razgovaro sa stopostotnim ratnim vojnim invalidom i pročelnikom zagrebačkog Ureda za branitelje Miodragom Demom.

Iako ističu kako žele smiriti strasti, HVIDR-a ne odustaje od zahtjeva za raskid koalicije sa SDSS-om. O HVIDR-inu zahtjevu Andrija Jarak je razgovarao sa stopostotnim ratnim vojnim invalidom i pročelnikom zagrebačkog Ureda za branitelje Miodragom Demom.

Imaju li braniteljske udruge pravo postavljati političke ultimatume za raskid koalicije?

Koliko sam vidio tiskovnu konferenciju, mislim da ništa od toga neće biti, kao što nije bilo ni u puno drugih ultimatuma koji su postavljeni. Prema tome, a i koliko znam predsjednik HVIDR-e je član vladajuće koalicije, odnosno HDZ-a. I mislim da je 90 posto i dečki koji su članovi odbora isto članovi HDZ-a.

Je li ovaj zahtjev samo pokušaj za koji se unaprijed zna da neće proći?

Ja mislim da se ovdje vrti jedna druga priča iza leđa. Iduće godine su proljetni izbori u HDZ-u i ovo je vrlo vjerojatno priprema za to. Mislim da je ovo borba dviju frakcija u HDZ-u. Prema tome, mislim da hrvatski branitelji moraju biti izvan toga i da se moraju ponašati vanstranački.

Pročitajte i ovo HVIDR-a traži utvrđivanje kaznene odgovornosti Pupovca (Foto: Dnevnik.hr) zahtjevi glavnog odbora HVIDR-a: ''SDSS nije poželjna stranka u Hrvatskoj. Pupovcu smeta 'Za dom spremni', ali ga ustaške kune ne žuljaju''

Mislite da je ovo miješanje branitelja u politiku, što se ne bi smjelo događati?

Pa upravo to, ne bi trebali to raditi. Ako si u politici, onda se bavi njome. Mislim da je to trebalo rješavatina Trgu žrtava fašizama, to jest u centrali HDZ-a i mislim da je to trebalo tamo napraviti zato jer su, ponavljam, gospodin Đakić i članovi HVIDR-e članovi HDZ-a.

Kako ste vi doživjeli izjave Milorada Pupovca i treba li se ispričat?

Ja o Miloradu Pupovcu jednako razmišljam i '90. i 2000. i 2019. godine. Milorad Pupovac je čovjek koji je vrhunski organizirani političar, ali trgovac. Prema tome, Ivo Sanader ga je stavio u Ustav Republike Hrvatske i on, koliko god dobio glasova na parlamentarnim izborima, garantirana su mu njegova tri zastupnika.

To je, kažem, jedno breme HDZ-a. Ali Milorad Pupovac kao Milorad Pupovac je nebitna priča. Mislim da mi imamo drugih priča, borbu za hrvatske branitelje i njihovo dostojanstvo na drugi način. Znači, mi hrvatski branitelji, rekao bih, farbamo zidove, a kuća nam gori.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr/Screenshot) "NEPRIHVATLJIVE KRITIKE" Kolinda Grabar-Kitarović poslala pismo Miloradu Pupovcu, pogledajte što mu je sve poručila

Spomenuli ste politička preslagivanja i obračune. Vi ste član Predsjedništva Stranke rada i solidarnosti. Odgovara li Milanu Bandiću scenarij po kojem Milorad Pupovac izlazi iz Vlade?

Mislim da je to zadnji čovjek koji će napustiti ovu Vladu. On i gospodin Plenković dobro surađuju, a i napomeuo je da je Plenković rekao jasnu izjavu koja je vrlo očita, da tko ne prati politiku i rad Vlade Republike Hrvatske – široko mu polje.

A odgovara li ovo Milanu Bandiću?

Milanu Bandiću odgovara sve. Milanu Bandiću najbolje odgovara ona njegova izjava: ''Važno da je čovjek zdrav''.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene