Međunarodna nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) pozvala je Europsku uniju da blokira ulazak Hrvatske u šengenski prostor. Tvrde da Hrvatska nezakonito i nasilno vraća tražitelje azila i migrante bez provedenog zakonskog postupka.

Galerija Ilegalni migranti u Vučjaku (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Migrantski kamp Vučjak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Migrantski kamp Vučjak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Migrantski kamp Vučjak (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Humans Rights Watch pozvao je Vijeće Europske unije da Hrvatskoj uvede nadzor i protiv nje pokrene zakonsku akciju. Međutim, iz Bruxellesa su na sve odgovorili da nadzorni mehanizam već postoji te da nisu utvrdili kršenje europskih zakona.

Vezani članci Ilustracija Nijemci su Hrvatima dragi gosti, ali upozoravaju: ''Trebate biti oprezni, cijene se ne mogu dizati beskonačno'' Euri - 2 Sastali se ministri financija EU-a: Pozdravili ulazak Hrvatske u Schengen kao dokaz snage i otpornosti eura

"Što se tiče mjera koje su poduzele hrvatske vlasti kako bi poboljšale zaštitu ljudskih prava, smatramo da Hrvatska nastavlja ispunjavati svoje obveze vezane uz zaštitu ljudskih prava. Sada je na Vijeću da pokrene sljedeći korak kada je riječ o pristupanju području Schengena", rekla je Tove Ernst, glasnogovornica Europske komisije.

Na tvrdnje HRW-a reagiralo je i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), koje je u petak priopćilo da izvješće sadrži vrlo općenite tvrdnje o navodnom nehumanom postupanju hrvatske policije prema migrantima te ne sadrži nikakve konkretne dokaze.

"Važno je uzeti u obzir da migranti, zbog toga što su od strane policijskih službenika odvraćeni od ulaska u Hrvatsku ili je prema njima proveden drugi propisani postupak kojim su vraćeni u zemlju iz koje su nezakonito ušli, najčešće lažno optužuju policijske službenike za nasilje, očekujući da će im takve optužbe pomoći u novom pokušaju ulaska i nastavku puta prema zemljama odredišta", kažu u MUP-u.

MUP navodi da se temeljito ispituju svi navodi o neprofesionalnom postupanju policije, koji često ne sadrže dovoljno informacija koje je moguće provjeriti, a u slučaju sumnje da je počinjeno kazneno djelo obavještava se Državno odvjetništvo koje provodi postupanje iz svoje nadležnosti. U MUP-u podsjećaju i da je zabilježeno više slučajeva kada je hrvatska granična policija spašavala migrante na državnoj granici.

"Čak i današnjeg dana, zahvaljujući brzoj reakciji hrvatske policije, na području Korenice zbrinuta je peteročlana obitelj, među kojom se nalazila trudnica u visokom stupnju trudnoće s troje djece. Trudnica je zbrinuta u gospićkoj bolnici, a njen suprug s troje djece prebačen je u policijsku postaju te je izrazio namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj", navode u MUP-u.

Ističu da MUP ima nultu stopu tolerancije na nezakonitu uporabu sredstava prisile od strane hrvatske policije naspram bilo koje populacije, kao i nultu stopu tolerancije nad neprocesuiranjem bilo kojeg kaznenog djela ili prekršaja počinjenog od strane policijskih službenika. (Hina/B.F.M.)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju