Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HSS i HSLS traže referendum za NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reagirajući na jučerašnju izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa po kojoj se o ulasku Hrvatske u NATO neće odlučivati na referendumu, koalicija HSLS i HSS priopćila je danas da će te dvije stranke biti protiv ulaska u NATO ne bude li takva odluka potvrđena referendumom.

Predsjednik Sabora Šeks izjavio je jučer, gostujući u Dnevniku Nove TV, da se o ulasku Hrvatske u NATO neće odlučivati na referendumu i da predsjednici Vlade i države, kao i većina ustavno-pravnih stručnjaka, smatraju kako, s ustavno-pravnog stajališta, nema potrebe za referendumom.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Za razliku od Šeksa, HSS i HSLS navode da pitanje referenduma ne smatraju ustavno-pravnim, već političkim pitanjem pa će biti protiv ulaska u NATO, ako takva odluka ne sadrži potvrdu na referendumu.

Koalicija HSS-HSLS ujedno podsjeća da su obje stranke u više navrata javno tražile referendum o ulasku Hrvatske u NATO.

U svom usklađenom programu naglašavaju da je ulazak Hrvatske u NATO gospodarski, politički i kulturološki interes, ali o tome ponajprije trebaju odlučiti građani Hrvatske na referendumu i njihova se želja mora poštovati.

Polazeći od načela kako je slobodna samo ona zajednica u kojoj je slobodan i socijalno siguran svaki pojedinac, koji mora svojim temeljnim pravima biti zaštićen od ideologijske i državne prinude, koalicija HSS i HSLS smatra da se za ulazak u NATO prethodno mora potvrdno izjasniti većina građana na referendumu.

Republika Hrvatska ima opću vojnu obvezu pa ulazak u NATO izravno obvezuje građane Hrvatske. 

Stoga, upravo su građani ti koji neposredno, svojom voljom izraženom na referendumu, trebaju odlučiti žele li ili ne u taj vojni savez, zaključuje koalicija. 

Sanader: Nije potreban referendum o ulasku u NATO

Referendum o ulasku Hrvatske u NATO nije potreban, čak ni savjetodavni, jer za to nema ustavne obveze, izjavio je danas premijer Ivo Sanader tijekom stanke 'aktualnog prijepodneva' u Hrvatskom saboru.

Odgovarajući na novinarske upite, Sanader je istaknuo kako ne misli da je većina hrvatskih građana protiv ulaska u NATO, već suprotno, da ih većina to podupire, a potpora će, uvjeren je, rasti približavanjem pristupanja u taj obrambeni savez.

Rekao je kako ne misli ni da je ulazak u NATO izborna tema budući da ni jedna parlamentarna stranka nije protiv ulaska.

Odbacio je nagađanja kako Vlada kasni s komunikacijskom strategijom, kojom se kani građanima približiti sve prednosti članstva u NATO-u.

"Komunkacijska strategija ne kasni jer je NATO do sada bio u drugom planu i bili smo više orijentirani na EU. No, NATO će sada biti u prvom planu s obzirom na to da će Hrvatska iduće godine dobiti pozivnicu za ulazak", rekao je premijer.

"Da smo 1991. bili u NATO-u ne bi nas nitko ni ružno
pogledao, a kamoli da bi bilo rata", dodao je Sanader,
istaknuvši i da ulazak u NATO ne znači da će hrvatskim
vojnicima zapovjednici NATO-a naređivati da se moraju boriti po svijetu.

Da je i pripadnicima hrvatskih Oružanih snaga u cilju što skoriji ulazak Hrvatske u NATO svjedoči i, kaže, zahtjev vojnika koju sudjeluju u NATO-ovoj misiji u Afganistanu da se smanji rok od dvije godine koliko moraju provesti kod kuće nakon što se vrate iz međunarodne misije.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene