Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HSP o uznemirenosti Hrvata u BiH

HSP: Povucite prijedlog Zakona o prebivalištu i boravištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSP-a Danijel Srb danas je od Vlade zatražio da izmjene zakona o prebivalištu i boravištu građana povuče iz procedure, ocijenivši taj zakonski prijedlog politički i materijalno štetnim i za Hrvatsku i za Hrvate u BiH.

Srb je na konferenciji za novinare u Saboru istaknuo da se pravaši izričito protive tom prijedlogu, 'koji je izazvao veliku uznemirenost Hrvata u BiH, oslabivši njihov položaj u vrijeme kada BiH predstoje ustavne promjene'. Podržao je jučer iznesen stav komisija Iustitita et Pax biskupskih konferencija Hrvatske i BiH o štetnosti tog zakona, ističući da zakon i jednoj i drugoj državi nanosi štetu i prije nego je donesen. 'Ovaj prijedlog zakona već sada Hrvatsku, u fazi dok nije ni donesen, košta puno, ne samo zbog uznemirenosti Hrvata u BiH, nego i zbog nemalog broja Hrvata koji žive u BiH i koji su se odlučili iseliti i trajno nastaniti u Hrvatskoj. To su troškovi koje netko mora platiti', rekao je Srb.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Posebno ga, kaže, zabrinjava što se zakonske izmjene, bez jasnih namjera, kane donijeti u trenutku kada u BiH traju rasprave o promjenama Daytonskog sporazuma. Za HSP je, dodao je, neprihvatljivo i to da se institut prebivališta i boravišta, sada zaštićen hrvatskim Ustavom, predloženim zakonom želi 'spustiti' ne na razinu zakona, već pravilnika koji bi donosio ministar unutarnjih poslova. 'HSP zahtijeva da se prijedlog zakona u potpunosti povuče i da, ako se želi urediti popise birača ili neke druge evidencije, to uredi na drugi način, a ne ovim zakonom koji šteti ne samo strateški i politički, već i materijalno', zaključio je čelnik HSP-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene