Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HSLS je izrazio duboko neslaganje sa sadržajem optužnice protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača kojima je danas počelo suđenje za zločine tijekom vojno redarstvene akcija Oluja, ističući kako se u tom predmetu ne sudi generalima nego čitavoj Hrvatskoj u procesu oslobađanja.


Predsjednik HSLS-ova Odbora za nacionalnu sigurnost i branitelje Željko Sačić ustvrdio je na konferenciji za novinare da ta optužnica koja oslobađajuću akciju Oluju proglašava zločinačkim pothvatom i etničkim čišćenjem ima dugoročno štetne posljedice za Hrvatsku.

Vezani članci Haška šestorka (Foto: AFP) BiH uoči izricanja presude haškoj šestorci: "Hoće li 'šestorka' proći kao Mladić?" Vesna Škare Ožbolt gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Presuda Prliću i ostalima: Vesna Škare Ožbolt otkriva tri moguća scenarija

Zločini tijekom i nakon Oluje za svaku su osudu, rekao je Sačić, no dodao je kako su ti zločini bili individualni, a ne zločinački pothvat. Sačić je rekao također da se HSLS protivi reviziji novije hrvatske povijesti kojom se Hrvatsku, koja je bila žrtva, izjednačava s agresorom.

Zamjenik predsjednice HSLS-a Zlatko Kramarić rekao je da nema nikoga u svijetu tko bi doveo u pitanje legitimnost Bljeska i Oluje, jer je Hrvatska imala pravo uspostaviti legitimitet na čitavom teritoriju. Kramarić smatra da optužnica protiv hrvatskih generala ima političke konotacije, ali se nada da sud neće imati političku dimenziju i da će suditi objektivno.

Sačić smatra da je akcija Oluja spriječila daleko veći genocid od onoga u Srebrenici. To su znali međunarodna zajednica i SAD koje su potaknule tu akciju, ustvrdio je Sačić.

Zamoljen za komentar rezultata izbora u Osijeku, Kramarić je rekao da mu je žao što je jedna od najljepših političkih priča u novijoj hrvatskoj povijesti završila tako tragično. Drži da je, osim za HSLS, štetno i za sve druge stranke što je desnica osvojila 80 posto glasova, za razliku od ranijih godina kada je toliko glasova osvajao centar. 

Kramarić smatra da je njegova greška što je predugo trpio neke suradnike, bio korektan želeći biti pravi liberal, a ne autokrat. Na upit o kojim je ljudima riječ, rekao je kako ih u Osijeku nazivaju Bad Blue Boysima.